NewsMakers Повна версія

Співвласник “Кварталу 95” заявив, що виступає проти нового мовного закону

Співвласник студії “Квартал 95” Борис Шефір вважає, що нещодавно ухвалений закон про мову потрібно відмінити. Про це він заявив в інтерв’ю виданню “Детектер медіа”, пише ТСН.

Читайте також: На сайті президента виклали стенограму зустрічі з лідерами парламентських фракцій

“Квоти і заборони – це погано. Будь-які. Це суперечить Конституції України. Статтю 10, де йдеться про державну мову, завжди цитують наполовину. Друга частина статті говорить про те, що регіональні мови і російська (окремо виділений) держава підтримує і розвиває. Квоти – це не розвиток, це придушення мови. Звичайно, українську мову треба підтримувати і розвивати. Але не шляхом квотування, а, наприклад, якимись преференціями, наприклад, в оподаткуванні. Українська мова повинна стати модною. А виробництво українською – комерційно привабливим”, – заявив Шефір.

Йому здається, що президент України Володимир Зеленський впроваджуватиме таку політику.

“Просто зараз не потрібно смикати проблему мови, вона ділить суспільство. Спочатку потрібно війну зупинити, а потім вирішувати інші завдання.

Так само і з книгами. Навіщо забороняти? Можна ж україномовні книги звільнити від податку, а на російськомовні – підвищити. Але не забороняти. Ви подивіться на українське державне телебачення. Це ж найганебніший канал”, – додав співвласник “Кварталу 95”.

Більше того, Шефір очікує перегляд квот. На його думку, 90% – це багато. “Закон про мову потрібно скасувати і прийняти нормальний закон. Це перший крок для скасування війни”, – каже він.

Крім того, Шефір хоче, щоб влада профінансувала його проект. “Також хочу, щоб влада мені профінансувала “Майданс”. Просто я впевнений в геніальності цього проекту. А так у нас досить хороша ситуація. Кілька холдингів конкурують і створюють хороші речі. Але без російського ринку ми будемо деградувати”, – уточнив Шефір.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram