Лікар розповіла, кому краще не їсти квашену капусту навіть попри її користь
Квашена капуста вважається корисним продуктом, який варто додати в раціон кожному. Але іноді вона може викликати кропив’янку і здуття живота, а є ті, кому варто бути обережніше з капустою – і вживати її рідше.
Читайте також: Ляшко назвав умову, за якої в Україні можуть скасувати карантин
Чому так відбувається, розповіла у своєму Instagram лікар-ендокринолог Діляра Лебедєва.
“Квашена капуста викликала у мене кропив’янку і здуття живота, коли мій кишечник був запалений і дуже чутливий до гістаміну, якого в капустяному соку повно. Після лікування кишечника все пройшло, і я знову насолоджуюся цим продуктом”, – розповіла спеціаліст.
Ферментація – це процес розщеплення продукту під дією мікроорганізмів і їх ферментів. Квашення, бродіння, мочіння, соління – це все одне і те ж.
Види ферментації:
Спиртова (дріжджі перетворюють вуглеводи в спирт і СО2)
Кисломолочна (в основному, лактобактерії перетворюють вуглеводи в молочну кислоту, яка потім розщеплює білок)
Оцтовокисла (оцтовокислі бактерії перетворюють вуглеводи в оцет)
Пліснява (цвіль за допомогою своїх ферментів руйнує білки, полісахариди з утворенням особливих смаків і ароматів)
Користь ферментованих продуктів:
Ферментований продукт збагачується корисними мікроорганізмами, органічними кислотами, вітамінами, нейромедіаторами і т. д.
Детоксикація організму
Регуляція роботи кишечника
Засвоєння їжі
Нейтралізація антинутриєнтів
Впливають на імунітет
Здорова вага
Знижують холестерин
Оздоровлюють шкіру
Підтримують мікробіоту
Скільки можна в день їсти квашеної капусти, кому її не можна
Тут все вирішує ваша чутливість і переносимість.
“Пам’ятаєте мій досвід з кропив’янкою? Вводьте продукти поступово. Продукти ферментації багаті біогенними амінами (гістамін і Ко). Обережно – людям з СИБР (синдром надлишкового бактеріального росту), виразками і ерозіями шлунка, кислий продукт може викликати загострення”, – говорить лікар.
Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook
Помилка в тексті? CTRL+ ENTER
Коментарі (0)