Київські чиновники використали дітей-сиріт для втечі своїх родичів за кордон – омбудсман

4.07.2024, 11:01
161168

Посадовці Служби у справах дітей та сім’ї міста Києва й Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва відправили своїх близьких родичів супроводжувати дітей за кордон.

Читайте також: Орбан підтвердив, що Зеленський відкинув його “мирний план”

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради із прав людини Дмитро Лубінець.

За його словами, під час моніторингових візитів стало відомо, що діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, стали прикриттям для близьких родичів київських посадовців, щоб нелегально виїхати за кордон й уникнути мобілізації.

Зокрема, як повідомив Лубінець, у березні 2022 року, коли тривали активні бойові дії поблизу Києва, 68 вихованців Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва у супроводі 20 осіб евакуювали до колишнього молодіжного табору міста Вупперталь у Німеччині.

Коли ж цього року працівники Офісу омбудсмана навідалися до цього табору, їх туди не допустили, оскільки на території були відсутні особи супроводу від України, а діти перебувають виключно під опікою німецької сторони. При цьому дітей було лише 55 дітей.

Як заявив омбудсман, під час позапланових візитів до Служби у справах дітей та сім’ї міста Києва й Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва, виявилася шокувальна інформація – копій документів чи будь-яких документів про умови перебування дітей під опікою німецької сторони не було.

“Нам вдалось довідатися: серед супроводжуючих осіб під час евакуації в офіційних наказах були люди, які не мають стосунку до цієї сфери, й лише за день до цього стали працівниками закладів, а деякі зовсім ніколи не були працевлаштовані. Найцікавіше: серед цих людей – близький родич керівника Служби у справах дітей та сім’ї міста Києва і близький родич керівника Центру соціально-психологічної реабілітації дітей  №1 міста Києва. Серед супроводжуючих також значаться ще чотири особи, підстави для виїзду яких потребують додаткового вивчення”, – повідомив Лубінець.

При цьому, як наголосив омбудсман, чоловіки, які супроводжували дітей, звільнилися з посад після того, як опинилися за межами держави і жоден з них наразі не працює у цих органах і не повернувся до України.

“Цей факт наштовхує на думку, що це все була “спланована акція“!  Керівництво Служби у справах дітей та сім’ї міста Києва не повідомляло про це на нарадах чи у звітах. Проте він та керівник Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва продовжили їздити у робочі відрядження до Вупперталю на зустріч до своїх близьких родичів під виглядом робочих питань”, – йдеться у повідомленні Лубінця.

Після того, як виявилося, що вихованці Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва залишились без українського супроводу, омбудсман направив відповідні листи до Офісу Генпрокурора, Національної поліції, Мінсоцполітики, Нацсоцсервісної служби, КМДА, де зазначив усі виявлені факти.

“Очікую на швидке і неупереджене розслідування. Після такого випадку ми будемо більш прискіпливо перевіряти документи, повʼязані із закордонними відрядженнями… Адже складається враження, що подібні випадки непоодинокі»- підсумував Дмитро Лубінець.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com