Лікарі назвали один із найпростіших способів захистити родину від сезонних застуд і грипу

17.09.2021, 08:00
101095

Осінь – не час хворіти! Так, волога погода, зниження температури повітря та брак сонця справді сприяють поширенню ГРВІ. Як і звичний формат навчання – у класах та аудиторіях, до якого повернулися школярі та студенти. Ускладнює ситуацію пандемія коронавірусної хвороби. Тому з початком нового навчального сезону крім радості батьки відчули тривогу за здоров’я своїх дітей.

Утім, у багатьох випадках захворювання можна попередити, заспокоюють лікарі. Адже доведено: одним із найпростіших способів захистити дітей і сім’ю загалом є підтримання в організмі на достатньому рівні вітаміну D.

Вітамін D та імунітет: що каже наука

Група кальциферолів, об’єднана цією загальною назвою, відіграє ключову роль у протистоянні розвитку патологічних процесів у нашому організмі. Науковці давно встановили: вітамін D підтримує антибактеріальний та антивірусний імунітет.

Холекальциферол, або вітамін D3, виробляється у верхньому шарі шкіри, коли на неї потрапляє достатньо ультрафіолетового світла. У осінньо-зимовий період, коли бракує сонця, спостерігається нестача вітаміну в організмі. Дефіцит вітаміну D, через його вплив на імунну систему, розглядають як один з чинників, що провокує сплеск захворювань в цей період.

Наслідки дефіциту вітаміну D

Метааналіз 5 рандомізованих клінічних досліджень підтвердив доцільність використання вітаміну D для профілактики інфекцій дихальних шляхів: грипу, пневмонії, ГРЗ. У групах пацієнтів, які приймали вітамін D, випадків захворювань дихальних шляхів було на 42% менше, аніж у контрольній групі, яка не приймала жодних вітамінних добавок.

Метааналіз 12 досліджень установив зв’язок між браком вітаміну D в організмі зі значним ризиком респіраторних інфекцій. У дітей, які захворіли на ГРВІ, рівень 25-OH-D в сироватці крові був нижчим у середньому на 8.75 нмоль/л, ніж у здорових однолітків. Також науковці виявили, що в дітей з достатнім рівнем вітаміну D перебіг захворювання був легшим та минав без ускладнень.

Вплив вітаміну D на вроджений та набутий імунітет

Відомо, що імунітет може бути вроджений та набутий (адаптивний). Саме вроджена імунна система допомагає нам змалечку відбивати атаки небезпечних патогенів, у той час, як набутий імунітет розвивається протягом життя при нашій взаємодії з різними інфекціями.

Читайте також: У Міносвіти пояснили, як працюватимуть школи та виші від 20 вересня

В нашому організмі вітамін D зазнає низки перетворень. Спершу у печінці він перетворюється на форму 25-гідроксивітамін D (25(OH)D або кальцидіол), далі у нирках чи безпосередньо у цільових клітинах перетворюється у форму гормону: 1,25-дигідроксивітамін D (або 1,25(ОН)2D, або кальцитріол).

Саме у формі гормону вітамін D регулює безліч біологічних реакцій, які здійснюють клітини вродженого імунітету: моноцити, макрофаги, дендритні клітини тощо. Зокрема, без D-гормону ці клітини просто не зможуть синтезувати достатньої кількості бета-дефензину і кателіцидіну – внутрішніх антибіотиків організму.

Це своєю чергою може призвести до затягування і ускладнень перебігу інфекційних захворювань: туберкульозу, хронічного риніту, риносинуситу, грипу, вірусного гепатиту тощо.

Не менш важливим є вплив вітаміну D на клітини набутого імунітету: В- і Т-лімфоцити. Достатній рівень вітаміну дозволяє цим клітинам правильно розпізнати віруси чи бактерії з якими не впоралась вроджена імунна система, а також надати адекватну реакцію на подразник, знижуючи ризик аутоімунізації (руйнації імунітетом власних клітин організму).

І останнє. D-гормон пригнічує надмірну запальну реакцію організму на подразники. Запалення саме по собі є нормальним і необхідним явищем для боротьби з будь-якою інфекцією. Але виходячи із під контролю воно погіршує імунну відповідь руйнуючи власні імунні клітини.

Симптоми дефіциту вітаміну D:

Біль у кістках і м’язова слабкість.
Часті респіраторні захворювання.
Неспокій, роздратованість.
Швидка втомлюваність.
Тривале загоєння навіть маленьких ранок та порізів на тілі.

Дефіцит вітаміну D часто фіксують у людей з аутоімунними захворювання, серед яких: аутоімунний тиреоїдит, цукровий діабет, псоріаз тощо.

Також особливо високий ризик дефіциту вітаміну D спостерігають у новонароджених, дітей молодшого віку, вагітних та матерів-годувальниць.

Так, науковці Мічиганського університету виявили, що 50% матерів і 65% новонароджених у пологовому відділенні міської лікарні мали дефіцит вітаміну D. Його рівень у крові становив менш як 12 нг/мл (або <30 нмоль/л), незважаючи навіть на те, що більшість матерів під час планування вагітності приймали полівітамінні комплекси.

Приймати вітамін D має вся родина

Дитяча імунна система потребує особливої підтримки, адже, почавши розвиватися на внутрішньоутробному етапі, остаточно вона сформується аж у підлітковому віці – у 14 – 15 років.

На жаль, в осінньо-зимовий період, сонячні «ванни» більшою мірою дефіцит вітаміну не компенсують. Адже у період з вересня по квітень активність сонця недостатня для утворення вітаміну D у шкірі.

Тому у сезон застуд та ГРЗ лікарі рекомендують приймати вітамін D перорально – у збалансованих вітамінних комплексах. До речі, ця рекомендація актуальна не лише для дітей, а й для всієї сім’ї. Адже підхопити й принести додому інфекцію, той же коронавірус, може як дитина, так і батьки.

Бажано, щоб дозування вітаміну D призначав досвідчений лікар на підставі отриманого лабораторного дослідження з урахуванням пори року та способу життя пацієнта. Крім того, важливо дібрати якісну дієтичну добавку з правильним дозуванням біологічного регулятора.

Важливо! Уміст вітаміну D в крові має бути не меншим за 25–30 нмоль/л (10–12 нг/мл). Чи в нормі у вас цей показник, можна дізнатися, зробивши комплексний аналіз крові на рівень метаболітів вітаміну D.

healthy.24tv.ua

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com