У США розсекретили перший звіт своєї розвідки про Чорнобильську катастрофу

18.08.2019, 17:13
37856

Американська неурядова організація Національний архів безпеки опублікувала перший звіт розвідки США щодо катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції 26 квітня 1986 року. Відповідне таємне повідомлення держсекретаря США 2 травня 1986 року опублікували на сайті організації в неділю, 18 серпня.

Читайте також: Чорнобильська горілка: вчені створили перший споживчий продукт із зони відчуження

У перші дні після катастрофи в американській розвідці сумнівалися у правдивості офіційних повідомлень влади СРСР щодо кількості жертв. Крім того, розвідники були переконані, що персонал евакуювали відразу після вибуху.

Асистент із питань розвідки і досліджень державного секретаря США Мортон Абрамовіц написав доповідь своєму керівнику Джорджу Шульцу через шість днів після катастрофи.

″Все розвідувальне співтовариство вважає нісенітницею, що загинули тільки дві людини″, – написав він, вказуючи на масштаби руйнування.

″Звичайна денна зміна на радянському реакторі РВПК-1000 нараховує близько ста осіб. У нічну зміну чергують 25-35 осіб. Оскільки 3-й і 4-й енергоблоки розташовані близько один до одного, кількість людей навколо реактора вдень ​​могла налічувати до 200, а вночі – до 70 осіб″, – пояснив Абрамовіц.

У розвідці США також були переконані, що більшість персоналу відразу б евакуювали, але для зменшення наслідків катастрофи певні групи все одно залишалися би біля реактора. Хоча насправді відразу після вибуху евакуації не відбувалося.

Читайте також: У Чорнобильській зоні розцвіли розкішні рожеві лілії (фото)

″Знімки показують пожежні бригади біля реактора, і це підтверджує припущення, що для реагування на інцидент було залучено додаткові ресурси″, – йдеться в повідомленні.

Американські розвідники припустили, що стільки пожежників повинні були бути присутніми на ЧАЕС ще до інциденту.

Уже на той момент розвідці були відомі подробиці самого вибуху: “… великий вибух газу/пари розірвав будівлю енергоблоку і спричинив значне руйнування”.

Масштаби вибуху змусили американську розвідку припустити, що всі, хто був поблизу реактора, загинули.

″З огляду на масштаб руйнування, який спостерігається на знімках із місця події, нам здається, що всі, хто перебував у безпосередній близькості від вибуху 4-го енергоблоку, або померли, або отримали летальні дози радіаційного опромінення″, – наголошується в документі.

Водночас через помилкове припущення, що пожежники перебували поблизу енергоблоку ще до вибуху, американські розвідники відзначають, що “СРСР не зміг евакуювати пожежників із летальної зони радіаційного опромінення навколо зруйнованого реактора, що також вказує на жертви”.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com