У ЄС посилили обмеження на імпорт української сільгосппродукції: що змінилося

19.06.2024, 11:33
160521

З 6 червня Європейський Союз (ЄС) продовжив ще на рік звільнення від митних зборів на імпорт сільськогосподарської продукції з України, прийняте в 2022 році для підтримки Києва на тлі російського вторгнення. Але перед обличчям гніву європейських фермерів, Брюссель скористався “аварійним гальмом”.

Читайте також: РФ наростила потужні сили: Deepstate про наступ окупантів та їхню нову ціль

Про це пише Le Monde. Зокрема, Єврокомісія підпорядкувала імпорт українського вівса умовам торговельної угоди, що діє з 2016 року до 5 червня 2025 року.

“Митний імпорт м’яса птиці, яєць, цукру, кукурудзи, меду, вівса та круп (пророщених зерен) тепер обмежений середніми обсягами імпорту з середини 2021 року до кінця 2023 року, при перевищенні яких тарифи автоматично відновлюються протягом 14 днів – м’яка пшениця та ячмінь не підпадають під дію тарифів”, – йдеться у матеріалі.

Що стосується вівса, то середньорічний імпорт з середини 2021 року до кінця 2023 року становив близько 2 440 тонн, і “як тільки цей обсяг був досягнутий, Комісія знову запровадила відповідну тарифну квоту”, йдеться в прес-релізі.

Загалом у 2022 році Україна експортувала близько 7 000 тонн вівса по всьому світу, а з липня 2023 року по травень 2024 року – 11 173 тонни.

Зазначимо, Україна за травень експортувала рекордний обсяг цукру. Йдеться про 108 тисяч тонн. При цьому до Європейського союзу українські виробники поставили 65% від загального обсягу.

У травні NYT писало, що морський експорт зерна з України повернувся до довоєнного рівня. Зазначалося, що безперешкодний прохід кораблів з українською агропродукцією забезпечило те, що Україна змогла вибити російські кораблі з Чорного моря.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com