Європейська столиця кави стала столицею російських шпигунів: їх кількість перевищує 500 осіб

28.06.2024, 19:00
160911

Столиця Австрії Відень став новим центром російського шпигунства в Європі після того, як європейські країни вислали 600 шпигунів-дипломатів РФ після початку війни в Україні, пише The Wall Street Journal.

Читайте також: Проросійський президент Болгарії відмовився відвідати саміт НАТО, бо проти підтримки України

“За останні два роки кількість російських державних службовців в Австрії зросла з 300 осіб більш ніж до 500, з них більше половини – дипломати і адміністратори, стверджують співробітники розвідки. За оцінками австрійських спецслужб, до половини з них працюють як шпигуни”, – пише WSJ.

Так, після того, як Німеччина закрила російське консульство в Мюнхені, в якому, за словами німецьких чиновників, перебувало кілька шпигунів, російські співробітники просто переїхали в Зальцбург, австрійське місто, розташоване через кордон на сході.

“За даними європейських чиновників і розвідників, Відень став базою для російських таємних операцій, включно з фінансуванням і матеріально-технічною підтримкою вбивств, саботажу та вербуванням у всій Європі, а також промисловим шпигунством і операціями з надання впливу”, – пише видання.

Як зазначається, цій ситуації сприяє і той факт, що шпигунство в Австрії є законним, якщо воно не спрямоване проти самої Австрії.

Зокрема, російських оперативників, які перебувають у Відні, підозрюють у допомозі у вербуванні та фінансуванні російських операцій, як-от відстеження постачань західної зброї Києву в Польщі та вбивство в Іспанії пілота російського військового гелікоптера Максима Кузьмінова, який перейшов на бік України. За даними європейських розвідувальних служб, вбивцям пілота платили готівкою, наданою російськими держслужбовцями з Відня.

Читайте також: Російські окупанти почали частіше звертатися до державного проєкту “Хочу жить” для здачі в полон – ГУР

“За словами співробітника австрійської розвідки, Росія відправляє великі обсяги готівки в сусідні країни, такі як Литва, автошляхами. Звідти австрійські дипломати переправляють їх через усю Європу, часто в дипломатичних сумках, які не можуть бути перевірені поліцією”, – зазначає WSJ.

Днями журналіст Христо Грозєв заявив, що австрійський уряд має зробити більше, щоб приборкати російське шпигунство, зазначивши, що воно проникло в австрійські установи та ділові кола.

“Австрія має інфраструктуру контррозвідки дуже маленької країни, хоча, з огляду на концентрацію шпигунів і її значення як центру для спецслужб, вона повинна мати інфраструктуру набагато більшої країни”, – сказав він.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com