Загадкова смерть у Празі та як це пов’язано зі скандальним контрактом з українським Міноборони: розслідування ЗМІ

20.06.2024, 11:01
160577

В Празі знайшли мертвим голову ради директорів кредитної спілки Podnikatelská družstevní záložna Роберта Зеленка. Спілка була замішана у справі про контракт щодо постачання українським військовим 100 тисяч мін. А співпраця мала відбуватися між українським Міноборони та компанією “Львівський арсенал”.

Читайте також: На Закарпатті запровадили низку заборон: що відомо про обмеження і кого стосуються

Про це пише видання “Цензор.net”.

Як зазначається, тіло Зеленки знайшли ще 8 червня. Напередодні він був оголошений у розшук через те, що після того, як відвіз свою доньку до школи, припинив виходити на зв’язок і зник.

“З огляду на те, що останнім часом зниклий має психологічні проблеми та тривожні стани, не виключається, що його життю загрожує небезпека”, — повідомляли в поліції.

Спочатку ж у повідомленнях від правоохоронців йшлося про те, що чоловік, “ймовірно, скоїв самогубство”. Проте згодом заяву відредагували “з поваги до сім’ї покійного”, а згадку про самогубство прибрали.

Водночас торік 10 жовтня “Львівський арсенал” уклав з Міноборони контракт, за яким мав поставити мінометні постріли калібру 120 мм і 82 мм.

“Компанія отримала попередню оплату в 97 % під зобов’язання через два місяці доставити зброю до України. Кошти заплатили, їх прогнали через кілька компаній – спочатку через словацьку компанію “Sevotech”, потім хорватську “WDG Promet”, але зброю так і не поставили. Зате з’ясувалося, що хорватська компанія за гроші, ідентичні отриманим від Міноборони, купила занедбане приміщення порохового заводу в Боснії. При цьому майже 4 мільйони євро під час перших транзакцій було виведено в кеш”, — пише видання.

Вже навесні цього року Міноборони України звернулося до господарського суду з позовом про стягнення зі “Львівського арсеналу” 1,3 мільйона гривень попередньої оплати. Та взимку ці гроші було відсуджено. Після чого керівника департаменту військово-технічної політики Міноборони Олександра Лієва було затримано.

“Попри те, що слідство вела Нацполіція, по дозвіл на арешт звернулися до Вищого антикорсуду. Далі саму справу віднесли до НАБУ. Антикорбюро її почитало і повернуло до Нацполу. Наразі Лієв перебуває на свободі. Про справу “Львівського арсеналу”, вважайтеЄ забули. І тут — смерть у Чехії”, — пише видання.

Проте смерть Зеленки в контексті цих подій видається доволі неоднозначною. Зі свого боку в поліції Праги заявили, що “чоловіка знайшли без ознак життя”. Правоохоронці дійшли висновку, що це начебто було самогубство.

“Чужу провину виключено”, — заявили правоохоронці.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

Теги:

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com