26 лютого в Україні – День опору Криму російській окупації

26.02.2020, 11:51
64576

У середу, 26 лютого, в Україні відзначають День опору Криму російській окупації.

Читайте також: У столиці Туреччини пройшов мітинг проти окупації Криму (фото)

В цей день рівно шість років тому в Сімферополі відбувся мітинг за участі проукраїнських активістів та кримських татар, пише Вголос.

Мітингарі виступили проти проведення позачергового засідання ВР Криму. За ініціативи Меджлісу вдалося зібрати більше 12 тисяч активістів, які вийшли з українськими прапорами та підтримували нашу державу.

На противагу загарбники організували мітинг “Русского єдінства”.

Як відомо, ще 20 лютого російські війська розпочали окупацію Криму. На півострові з’явилися вантажівки без номерів, так звані “зелені чоловічки” – озброєні військові без розпізнавальних знаків. Водночас відбулося створення й озброєння іррегулярних збройних формувань найманців з числа місцевих жителів, якими керували офіцери спецслужб і Збройних Сил Російської Федерації.

26 лютого, в результаті сутичок під будівлею Верховної Ради Криму, двоє людей загинули й декілька десятків зазнали поранень. Згодом, після окупації півострова, слідчий комітет Росії порушив за цим фактом кримінальну справу (так звана “справа 26 лютого”) і влаштував політичне судилище над Ахтемом Чийгозом, Мустафою Дегерменджі, Алі Асановим та іншими кримськотатарськими активістами.

Вже наступного дня, 27 лютого, спецпідрозділи ГРУ Росії зайняли приміщення Верховної Ради і Ради Міністрів Криму. Тоді ж парламент Криму на вимогу загарбників оголосив про проведення на півострові референдуму про приєднання до Росії. Планувалося, що голосування проведуть 25 травня, однак потім його перенесли на 16 березня.

Впродовж наступних кількох днів вулиці міст і магістральні дороги півострова заповнили російські війська. “Зелені чоловічки” захопили адміністративні будівлі, взяли в облогу гарнізони Збройних сил України, морські порти і аеропорти. Керівництво Росії неодноразово стверджувало, що ці озброєні люди не є російськими військовослужбовцями. Однак після окупації півострова і проведення там фейкового “референдуму про статус Криму” росіяни визнали, що “зелені чоловічки” були військовослужбовцями ЗС РФ.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com