Чому “брешуть” ПЛР-тести: інфекціоніст назвав 5 головних причин

3.12.2020, 13:32
90681

Відомий інфекціоніст Юрій Жигарєв сказав, що взагалі не розуміє, чому люди тепер так переймаються ПЛР-тестами.  Про це пише GreenPost.

Читайте також: ПЛР-тести можуть брехати: академік НАН розповів, як точно підтвердити наявність COVID-19

“Вони існують уже 25 років. Коли ми тестували на якісь герпесвіруси, гепатити тощо, нікого це не цікавило”,

– говорить лікар.

Юрій Жигарєв пояснює, що таке ПЛР.

“У нас є зразок генетичного матеріалу, наприклад, шматок вірусної РНК, який притаманний для коронавірусів. Уявіть собі стрічку з певним малюнком. Ось ми взяли стрічку з унікальним малюнком і порівнюємо її з іншою стрічкою. Якщо ми бачимо, що малюнок на цих стрічках ідентичний, то кажемо: так, це така сама стрічка, це РНК коронавірусу, значить, у цьому матеріалі в нас є коронавірус”, – говорить інфекціоніст. Але застерігає: у результатах ПЛР-тестів можливі неточності.

Перша причина – те, що будь-який метод не дає 100-відсоткової гарантії. Тому ситуація, коли в одній лабораторії людина отримує позитивний результат, а в іншій негативний, цілком імовірна.

Друга причина – важливо, наскільки адекватно взяли цей “шматок стрічки”.

“Можна ж узяти з одного кінця, а можна з іншого. Можна зробити так, щоб він був зовсім унікальним, а можна не зовсім, бо коронавірусів багато. Це називається підбір праймерів. Від того, наскільки адекватно він зроблений, залежить, наскільки адекватно спрацює тестування”, – пояснює лікар.

Третя причина – збій на дотестовому етапі, тобто під час підготовки проби.

“Наскільки ця бабуся глибоко запхнула вам у горлянку квач? Наскільки вам було боляче/неприємно? (Адже на цьому тампоні повинен залишитися не просто слиз, а клітини епітелію. Тому дуже “ніжно” тут не вийде.) Який день інфекції? Адже ми чудово розуміємо, що на 14 день від початку інфекції ми вже навряд чи щось знайдемо”, – пояснює інфекціоніст.

Четверта причина – наскільки швидко обробили пробу.

“Її відразу доставили до лабораторії й почали обробляти чи вона добу простояла на підвіконні, а потім: “Ой, дівчата, ми ж тут забули пробірки! Ой-ой, лишенько, давайте швидше в лабораторію!” – розповідає Юрій Жигарєв про реальний випадок.

П’ята причина – як пройшов лабораторний етап. Наскільки адекватні тест-системи, наскільки в лабораторії сидить адекватний лаборант, який усе робить належним чином, і так далі.

Юрій Жигарєв підкреслив, що, крім основних, є багато інших складових, від яких залежить чутливість і специфічність тестів (чутливість – наскільки можливо виявити наявність вірусу у біологічному матеріалі, а специфічність – це те, наскільки можна бути впевненим, що це саме SARS-CoV-2, а не якийсь інший вірус).

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com