“Дайте на каву”: журналісти розкрили масштабні корупційні схеми на митницях та показали, що з цим роблять правоохоронці (відео)

4.03.2019, 09:12
14652

Цього тижня на хабарах попались аж троє співробітників митниці: в Одесі митник та підприємець за 700 доларів прискорювали повернення заарештованих товарів, які вилучили під час митних перевірок їх колеги. У Києві митник та брокер за 200 доларів пришвидшували оформлення євроблях. На Закарпатті за 1200 доларів митник обіцяв оформити фіктивний перетин євробляхи, мабуть заднім числом. Бо пільговий період вже сплив.

Читайте також: Лещенко: “Розкрадання армії у часи війни оточенням Порошенка – не корупція, а держзрада”

Але найстрашніше в цьому всьому, що співробітники митної служби є так би мовити обличчям держави, бо одними з перших зустрічають іноземців на кордоні, йдеться у сюжеті ТСН. І ця ганьба стає вже не внутрішньою проблемою країни, а погрожує міжнародним скандалом.

Олексій Неуров – громадянин Литви, але їздить в Україну щорічно.

“Проблеми зі шлунком, я їздив в Моршин – в цей раз була туристична поїздка – просто шлунок підлікувати”, – каже він.

Чоловік розповідає: разом із родиною вже повертались додому з відпочинку і серед усіх пунктів пропуску обрали саме Грушів – Будомєж – бо там менші черги. Поки чекали, до них підійшов митник і попередив – машину розбиратимуть для обшуку.

“Якщо ми поїдемо в бокс, в бокс ми поїдемо розбирати твою машину і ми, напевно, ми можемо знайти наркотики. Я кажу – так у мене немає наркотиків. – Так ми знайдемо. Або заплати або ми знайдемо у тебе в машині наркотики”, – переповідає Олексій розмову із митником.

Свою історію він виклав у Facebook.  Його відео набрало десятки тисяч переглядів. Та головне, виявилось: його випадок – не виняток, а неписане правило. З іноземців на кордоні побори – норма

“Його (хабар – ред.) випрошують, рекетом чи ще чимось – ти зараз чи не в тюрму сядеш за наркотики, якщо ти не даси нам гроші – це взагалі свавілля, це переходить усі межі. Кордони люди пройти не можуть, а кордони моральні переходять”, – каже чоловік.

Олексій написав заяву до НАБУ. Каже, вдячний простим українцям, вони просили вибачення за дії митників. Більше того український адвокат сам зголосився йому допомогти безкоштовно. Але поки що – в розслідуванні тиша, а на кордоні все як завжди.

Поки що тиша у нас, однак схожа ситуація сталася вже в українця на словацькій митниці.

“І от коли я перетинав словацький кордон, дав весь пакет документів, повний абсолютно і словак так потряс паспорт і каже: а традиція? Кажу: яка традиція? Він каже: ну, на кавічку. Я кажу: ніякі кавічки. І після того в мене почалась набагато довша процедура оформлення”, – розповів журналіст Віталій Глагола.

Та спрацювала журналістська звичка. Віталій почав знімати все, що відбувається: “А то-то? – Що то-то? – А традиція? – Яка традиція? – На кофе ні? – А, ні, на кофе ні. – Чого ні? – А чого да? – Ні? – Ніяке не на кофе! – Нічого? – Так все в порядку? – Но то зараз побачимо!”

Документи митник одразу відклав убік. За словами журналіста, ті люди, які були поза ним в черзі різко стали перед. Віталій поспілкувався людьми в черзі, що виявились менш принциповими. І зрозумів, що справді – без хабара тут не проходять .

“Були люди, які не дали. Стояла “Шкода” – простояли, ну, я не знаю, ну, дуже довго вони простояли тут: у них почалися проблеми з документами. Загалом вони стояли – стояли і в кінці кінців дали і поїхали”, – розповідали люди в черзі.

Віталій не дав і через 20 хвилин зробив скандал, що його не оформлюють  та крикнув на всю митницю. Далі він опублікував усе відзняте на митниці, утім  такої миттєвої реакції словацької влади не очікував.  На кордоні  розпочали термінову перевірку.

“Що стосується відео. Ми маємо чітку думку – корупція неприйнятна. Службовця ми вже ідентифікували. Там працює інспекція. Хочемо додати, якщо ви маєте інформацією про корупційні дії – не вагайтесь повідомляти про це”, – розповіла речниця Фінансової інспекції Словацької Республіки Іванна Скоканова.

Справа набула такого резонансу, що міністр фінансів Словаччини  Петро Кажімир після зустрічі з керівництвом митниці заявив: хабарник має бути покараний за всією суворістю закону і звільнений.

“Міністр фінансів Словаччини також викликав на килим керівника митниці. Звільнили начальника пункту пропуску, його замісника, всіх керівників змін, цього працівника на залізничну станцію взагалі перевели”, – розповів журналіст Глагола.

Читайте також: “Спалився”: Гройсман випадково розповів, скільки заробляє на “боротьбі з контрабандою”

Щоправда, словаки трохи помстились українцям. Згідно з регламентом в них немає певного часу, за який вони повинні перевірити документи. Тож українці проходили кордон м’яко кажучи не швидко.

Після інциденту з словаками – угорці самі у себе провели перевірку на митниці. І ви не повірите – затримали 16 митників, яких підозрюють у хабарництві.

А що ж у нас. Після розголосу очільник Львівської митниці твердить – на ситуацію відреагували, зараз триває перевірка. Спілкуватись з нами на камеру не схотіли, надіслали листа. В якому повідомили, що справу  розслідує національна поліція.

“До Яворівського РВ Поліції 14 лютого надійшло повідомлення від ДФС Львівщині про можливі факти незаконних дій посадових осіб Львівської митниці. Цю подію було внесено в журнал Єдиного обліку. На даний час проводиться перевірка”, – розповіли там.

А поки йде перевірка, люди розповідають: “Дуже митники себе по-хамськи ведуть. З нашого боку, на жаль, все як було, так і залишилось. – На каву просять? – Так.”

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com