Інфекціоніст пояснив, чому коронавірус не зник влітку

1.08.2020, 11:49
80089

Основні респіраторні віруси, включаючи коронавірус (COVID-19), малоактивні влітку, але це не означає, що вони зникають.

Читайте також: Лікар назвав три типи людей, які не заразяться коронавірусом

Як повідомив у Facebook інфекціоніст Київської міської клінічної лікарні №4 Євген Дубровський, вологість і температура не вбивають вірус, а лише перешкоджають його широкому поширенню, передає OBOZREVATEL.

“Дослідження стверджують, що висока вологість перешкоджає тривалому знаходженню вірусних частинок в повітрі. Вони швидко осідають на землю і не можуть переміщатися на великі відстані. Влітку повітря набагато більш насичене вологою. Більше 9 г/м3. Взимку навпаки – сухе і холодне. Це перший плюс до розуміння сезонності ГРВІ”, – зазначив він.

За словами лікаря, також доведено, що в країнах з високою атмосферною температурою епідемії ГРВІ (грипу особливо – так як грип найбільше вивчений) завжди супроводжуються значно меншим числом хворих.

“Вчені ставлять важливий акцент – важлива навіть не стільки сама температура, як її різкі коливання. Міцний мороз, як і сильна спека, однаково ефективні у перешкоджанні розповсюдження вірусів. Величезне дослідження вже в контексті коронавірусної епідемії довело, що неблагополучні африканські країни, перенаселена Індія, розвинена Австралія (краще за всіх у світі зробила масове тестування) однаково легко переносять епідемію, з набагато меншим числом хворих, ніж у США і Європі. Навіть за окремими штатами в США картина досить яскрава і показова. Ще один плюс на користь залежності від погодних умов. Сезонність підтверджується”, – підкреслив Дубровський.

Він додав, що ультрафіолет не залишає респіраторним вірусам ніяких шансів. Сонячне літнє світло – відмінний захист повітря і поверхонь від скупчення і розмноження вірусів. Тим більше, лікарняний жорсткий ультрафіолет.

Читайте також: “Іншого немає ні в Україні, ні в світі”: Степанов назвав єдиний спосіб вберегтися від COVID-19

“Доведено, що влітку у населення імунітет значно вищий (знаходиться на нормальному базовому рівні), ніж в холодні пори року. Цьому сприяє багато чинників: вітамін D і його дія на імунну систему, повноцінне вітамінізоване харчування, відсутність переохолодження, більше можливості для відпочинку і відновлення. Імунітет – кращий захист і практично єдині ліки від вірусів”, – констатував інфекціоніст.

І останнім пунктом малоактивності вірусів влітку він назвав соціальну дистанцію або, по-іншому, роз’єднання популяції.

“Школи, садочки, університети, гуртожитки в переважній більшості в літню пору порожні. Плюс відпустки, плюс робота у багатьох на відкритому повітрі і т.п. Це важливий і сильний аргумент на користь розуміння причини сезонності ГРВІ”, – завершив Дубровський.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com