Чому небезпечно зловживати вітамінами, наслідки

9.08.2021, 12:29
98303

Вітамінні добавки не завжди бувають корисні і навіть можуть завдати шкоди організму людини. Про це розповіла лікар-ендокринолог Олена Жучкова, повідомляє “Прайм“.

Безконтрольний прийом вітамінів може привести до гіпервітамінозу. В першу чергу він стосується жиророзчинних вітамінів А, D, Е, К. Вони добре всмоктуються організмом і повільно виводяться. Найважче інших протікають гіпервітамінозу А і D.

Надлишок вітаміну D в організмі може привести до підвищеного тиску, нудоті і слабкості в м’язах, свербіння шкіри. Гіпервітаміноз сприяє підвищенню рівня кальцію і подальшої важкої інтоксикації організму. У вагітних передозування вітаміном D може викликати патологію плоду і спровокувати хвороби кісткової системи у новонароджених.

Серед інших наслідків перенасичення організму цією речовиною фахівці виділили підвищений тиск, нудоту і слабкість в м’язах.

Надлишок вітаміну А може викликати порушення зору, випадання волосся, деформацію черепа та обличчя.

Надлишок вітаміну C сприяє утворенню кальцієвих каменів у нирках. Крім рослинної їжі з високим вмістом оксалатів (грейпфрут, шпинат, зелень і горіхи), для здоров’я нирок не слід зловживати їжею з високим вмістом тваринних жирів, наприклад м’ясними продуктами, а також кухонною сіллю і цукром.

При виборі вітамінного комплексу обов’язково потрібно звертати увагу на склад, де зазначено процентний змісту кожного вітаміну від добової норми споживання.

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com