Ленд-ліз: як США допомагатимуть Україні перемогти у війні

30.04.2022, 18:10
118602

28 квітня Конгрес США більшістю проголосував за ленд-ліз для України

 Цей законодавчий акт має спростити надання великих обсягів зброї Україні. Як працюватиме закон та чому його порівнюють із ленд-лізом часів Другої світової — Суспільне.

Що таке ленд-ліз

“Акт про ленд-ліз для захисту української демократії від 2022 року” (Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022) посилається на інший закон про ленд-ліз від 1941 року. Його під час Другої світової запропонував тодішній президент США Франклін Д. Рузвельт. Така зміна до законодавства дозволила адміністрації президента здавати в оренду або позичати військове обладнання будь-якому іноземному уряду за умови, що його безпека є “життєво важливою для оборони Сполучених Штатів”. І робити це без зайвої бюрократії, голосувань по кожному пакету допомоги в Конгресі й Сенаті, тощо.

Вперше питання ленд-лізу для України з’явилося більше ніж як за місяць до початку повномасштабної війни. 20 січня його запропонувала Конгресу американська сенаторка Джин Шахін.

Наголошував на його важливості й президент України Володимир Зеленський. Під час виступу на Мюнхенській безпекової конференції 19 лютого 2022 року він закликав західних партнерів “створити для України Фонд стійкості й відновлення, програму ленд-лізу, постачання новітніх озброєнь, техніки й обладнання для нашої армії. Армії, яка захищає усю Європу”.

28 квітня за закон проголосувала більшість членів Конгресу США — 447 проти 10. Після, в Сенаті відбулося анонімне голосування, яке теж було на користь України. Тепер документ має підписати Джо Байден і ленд-ліз офіційно запрацює.

Як буде працювати ленд-ліз

Він буде діяти впродовж 2022-2023 років та може бути використаний і для допомоги іншим союзникам Америки в регіоні.

“Відповідно до параграфа (2), на 2022 та 2023 фінансові роки Президент може уповноважити уряд Сполучених Штатів надавати або передавати в оренду оборонні вироби уряду України або урядам країн Східної Європи, які постраждали від вторгнення Російської Федерації в Україну, щоб допомогти зміцнити обороноздатність цих країн”, — йдеться в документі.

“Цей закон відродить ту ж програму часів Другої світової війни, яка уповноважує Пентагон та президента більш ефективно постачати військову допомогу”

Як зазначають у New York Times, акт про ленд-ліз ”насамперед спрощує бюрократичну процедуру надання будь-якого озброєння для союзників у війні. Це дозволило б Сполученим Штатам швидше постачати зброю Україні, “усунувши різноманітні процедурні перешкоди” та дозволивши “адміністрації Байдена передати Києву величезні транші зброї”.

Як передає Голос Америки, це підтвердив і конгресмен Адам Шифф — член палати представників від демократичної партії США, член комітету Конгресу з питань розвідки, який також прийняв участь у голосуванні: “Цей закон відродить ту ж програму часів Другої світової війни, яка уповноважує Пентагон та президента більш ефективно постачати військову допомогу та інші життєво важливі вантажі нашим союзникам”.

Під допомогою треба розумфти не тільки зброю. “Ленд-ліз дозволяє отримати й іншу допомогу, тому що як відомо Україні потрібна нафта, нафтопродукти для техніки, аптечки, засоби захисту. Все залежить лише від того, чи надішлемо ми відповідний запит”, — говорить військовий експерт Олександр Мусієнко.

Читайте також: Гурт Kalush Orchestra випустив нову версію хіта «Стафанія», якому пророчать перемогу на Євробаченні

Чи зброю нам будуть надавати безплатно

Ні. Джо Байден запросив у Конгресу додаткові $33 млрд на підтримку України. $20 млрд з них — це гроші на озброєння. Решта: $8,5 млрд – це економічна допомога уряду України, і $3 млрд — гуманітарна допомога. Якась частина цих грошей піде з бюджету США, інша — з заморожених активів РФ, якщо закон про їх вилучення ухвалить Конгрес (Байден їм запропонував це зробити).

“Наскільки я розумію, передбачаються доволі м’які та ліберальні форми фінансування. Тобто можливості співфінансування — Україна та США разом. Вони передбачають видання позик на надзвичайно комфортних пільгових умовах. Також передбачають зручні умови лізингу — довгострокової оренди з правом викупу. І ми матимемо зброю для використання, яка у подальшому може стати нашою”, — каже Мусієнко.

Яку зброю нам нададуть

Поки можна робиті тільки припущення — точного переліку озброєння з назвами у відкритому доступі немає. Проте, потреби України неодноразрво оголошувалі і Генштаб, і президент Володимир Зеленський: сучасне важке озброєння, літаки, системи ППО.

Ленд-ліз: як США допомагатимуть Україні перемогти у війніІнфографіка: Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022. Foreign Assistance Act

“Завдяки ленд-лізу, Україна отримує не лише відкритий доступ до практично всіх видів озброєнь, які є у США, окрім ядерної зброї, але й матиме ширші можливості співпраці з Вашингтоном”, — каже Олександр Мусієнко.

На думку військового експерта ленд-ліз про впевненість Сполучених штатів у перемозі України. Заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд 29 квітня заявила: “Наша ціль — домогтися, щоб ця війна завершилася стратегічною поразкою для Володимира Путіна. Ми хочемо, щоб ця військова авантюра коштувала йому та його режиму надмірно дорого”.

_____________

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Підписуйтесь також на наш телеграм-канал УКРАЇНА ПОНАД УСЕ!

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com