Лікарі назвали головну небезпеку від вживання парацетамолу

23.10.2021, 15:30
103610

Вживання ліків на основі парацетамолу може привести до порушення репродуктивної функції й проблем з розвитком плоду

У 2018 році американські вчені провели дослідження, в якому взяли участь 455 добровольців старше 18 років, а також проаналізували архівні результати обстеження 1880 європейських близнюків і 1235 людей з афроамериканськими та іспанським корінням. Фахівці виявили, що у всіх пацієнтів, які приймали ліки на основі парацетамолу, спостерігалося виснаження статевих гормонів, еквівалентне старінню організму на гормональному рівні на 35 років.

Як наголошується в статті, така клінічна картина може привести до дисфункції плаценти й порушення статевих функцій. Крім того, приймання парацетамолу під час вагітності може призвести до виникнення проблем, пов’язаних з розвитком нервової системи ембріона. Водночас в Каліфорнійському університеті Сан-Дієго відзначили, що дослідження проводилося методом спостереження і демонструє лише збільшення ризику виснаження гормонів у пацієнтів, які приймали препарат.

Читайте також: Призи за щеплення: тим, хто вакцинується проти коронавірусу, дарують велосипеди, телевізори та авто

Однак для того, щоб говорити про причинно-наслідковий зв’язок, необхідні подальші клінічні випробування, в рамках яких частина добровольців буде приймати парацетамол, а інші – абищо. Парацетамол є широко поширеним анальгетиком, що надає жарознижувальну дію. У західних країнах цей препарат відомий під назвою Acetaminophen (APAP).

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com