На Харківщині вперше виготовили бактерицидний папір

11.03.2021, 12:12
95365

На Зміївській паперовій фабриці, що на Харківщині, на замовлення видавництва «Ранок» вперше виготовили антибактеріальний папір, який можна використовувати для друку підручників і зберігання продуктів харчування.
Про це кореспонденту Укрінформу повідомили в PR-відділі корпорації «Ранок».

Читайте також: Друге життя українського сміття: як на Харківщині створюють з тетрапаку папір і книги (фото)

Під час виготовлення паперу, який назвали «папдез», використовується спеціальна рідина з кристалами полігексаметиленгуанідину гідрохлориду, які запобігають розвиткові патогенної флори.

«Нарешті ми отримали висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи, що зразки бактерицидного паперу відповідають вимогам санітарного законодавства України і можуть бути затверджені для використання у контакті з харчовими продуктами», – зазначили в корпорації.

У компанії поінформували, що випробування тривали кілька місяців. На обробленому спеціальним розчином папері епідеміологи висіювали патогенні культури та спостерігали, чи є розвиток бактерій. Для порівняння використовували звичайний папір.

«Спеціалісти підтвердили, що патогенна флора тривалий час не розвивається на такій поверхні. Біоцидний, або бактерицидний, папір можна використовувати в медицині для знезараження ран, у харчовій промисловості – для збереження овочів, фруктів або масла. Паперовий пакет із бактерицидним просоченням попередить розповсюдження мікробів на полицях в супермаркетах», – говорить PR-менеджер видавництва «Ранок» Евгенія Гокова.

Нині харків’яни пропонують Міністерству освіти підтримати на всеукраїнському рівні ідею виготовлення підручників з бактерицидного паперу.

«Підручник живе 5 років, так? А скільки на ньому живе бактерій? У час пандемії потрібно максимально захистити дітей і запобігти розповсюдженню хвороби. Можуть бути книги, зошити, підручники, надруковані на антибактеріальному папері. Навіть одноразові ручки, олівці, точніше, екоручки, екоолівці можна робити з біоцидного паперу. Наразі ми займаємося розробкою біоцидного паперу тривалої дії» – розповів генеральний директор видавництва «Ранок» Віктор Круглов.

За його словами, видавництво вже цього року готове друкувати нові підручники для шкіл на антибактеріальному папері.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

 

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com