Друге життя українського сміття: як на Харківщині створюють з тетрапаку папір і книги (фото)

5.03.2020, 12:49
65519

Один з найважливіших викликів, що виник сьогодні в нашому суспільстві – це проблема переробки сміття. Коли в ЄС багато країн роблять на цьому успішний бізнес ще й рятують екологію, то  в Україні майже 95% відходів роками гниють на місцевих сміттєвих звалищах, створюючи загрозу для навколишнього середовища. З кожним роком кількість сміттєзвалищ зростає, забруднюючи грунт, воду та повітря.  За даними Мінрегіонбуду, щороку на вітчизняні  звалища по всій країні викидають близько 10 мільйонів тонн сміття, з них на вторинну переробку чи утилізацію йде лише 600 тисяч. Рятують екологію та застосовують унікальні технології на Харківщині, переробляючи старі упаковки з напоїв та виготовляючи з них  папір відмінної якості. Приклад, вартий для поширення й у нас.

Читайте також: Газета “Дзеркало тижня” випустила останній друкований номер

Довідково:  Tetra Pak – це упаковки з соків, йогуртів, інших продуктів та напоїв. Він належить до категорії “пластик”. Він складається з різних шарів: 74% картону, 22% поліетилену і 4% алюмінію. Для переробки ці шари потрібно розділити, що дуже складно. Переробка Tetra Pak – важливий для екології процес, бо, потрапивши на звалище, цей пакет, що складається з паперу, поліетилену та фольги, гнитиме сотні років

На Харківщині довели, що переробляти Tetra Pak – реально

На Харківщині показали:  переробка тетрапаку – можлива. Наприклад, в Україні  видавництво “Ранок” вже видає книжки, папір з яких виготовлений з тетрапаку. А переробляє упаковки з тетрапаку Зміївська паперова фабрика, що збудована на Харківщині ще у 1983 році.

Паперова фабрика у Змієві – перша в країні, що почала переробляти упаковки Tetra Pak. Звичайніський пакет від соку тут можуть перетворити в папір, з якого потім, наприклад, виготовлять  паперову торбинку для вашої улюбленої гарячої випічки.

За словами директора підприємства Юрія Калиниченка , підприємство працює, щоб покращилася ситуація з відходами в Україні та постійно вдосконалює свої технології, тамтешні фахівці їздять до країн ЄС за новим досвідом і новими партнерами.

Сьогодні Зміївська паперова фабрика виробляє пакувальні види паперів, зокрема, крафт-папір, газетний папір тощо – з вторинної сировини. А ще підприємство переробляє макулатуру на екологічний папір, для виготовлення якого не потрібно рубати жодного дерева.   Потужність підприємства дозволяє переробляти до 500 тонн  відходів на місяць. Тут діє технологія повної утилізації картонної упаковки. Весь перероблений папір знову переробляють. А з іншої суміші – поліетилену з фольгою –  зроблять гранули, з яких можна робити міцні пластикові люки, труби,  зміцнювати дороги.

– Звичайний пакет з-під соку або молока ми можемо перетворити на волокно, з якого робимо папір, а далі плівку, що залишається, ми доводимо до гранули,- продовжує керівник фабрики.

Але, каже директор, сировини мало.  Ситуація значно покращилася, якби в Україні на державному рівні активно пропагували сортування сміття та здачу макулатури. В Європі такі програми вже давно створені та працюють, поки Україна тоне в смітті.

– В Україні доволі мало макулатури, щоб працювати. А щодо Tetra Pak, то це взагалі глобальна проблема. В державі практично немає програми роздільного збирання, тому більшість вторсировини опиняється на звалищах. По Україні (від Харківщини до Київщини) фабрика закуповує близько 5 тонн Tetra Pak у рік, але потужності підприємства дозволяють переробляти більше, тому вторсировину додатково закуповують у Словаччині, Польщі та Угорщині, – каже Юрій Калиниченко.

Він переконаний, що купувати Tetra Pak в Україні було б дешевше. Тож Юрій Калиниченко все ще вірить, що в нашій країні повноцінно запрацюють принципи поводження з відходами, так як в Європі.

Новітні технології в ділі: котельня на соняшниковому лушпинні та нові книжки – з упаковки від йогуртів

У 2008 році на Зміївській паперовій фабриці розпочали переробляти тетрапак, з кожним роком вдосконалюючи свою технологію.  Екологічний папір відповідає усім санітарним вимогам. Цей папір почав вироблятися на фабриці після масштабної реконструкції підприємства з використанням останніх технологічних досягнень.

На їх екопапері, відоме українське видавництво “Ранок” друкує  підручники та іншу літературу.  Книги і підручники виходять чудові. Покупці в захваті. Приємно взяти до рук книжку, що виготовлена з  переробки відходів, без жодного зрубаного дерева.

Та на впровадженні сучасних технологій у підприємстві не зупиняються. Так, цього року запустили новеньку котельню, яка працює на альтернативному паливі: соняшниковому лушпинні та дерев’яних пілетах.

Ця історія доводить, що в Україні є чудові і важливі екологічні ініціативі, є люди, котрі готові їх впроваджувати. Нашому суспільству варто їх підтримувати, бо вони потрібні, що зберегти нашу землю чистою і не потонути у власному смітті.

Матеріал підготовлено в межах проекту Харківського прес-клубу Media Hub Kharkiv за підтримки “Медійної програми в Україні”, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com