НАТО та ЄС підписали декларацію про співпрацю – першу за останні п’ять років

10.01.2023, 16:31
133915

Європейський Союз і НАТО підписали двосторонню декларацію про партнерство, яке визначить співпрацю між двома організаціями на наступні роки. У церемонії підписання, що відбулася у штаб-квартирі Альянсу, взяли участь генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, президент Європейської ради Шарль Мішель та президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Читайте також: Американець в Херсоні: учитель із США 8 місяців “шпигував” за росіянами в окупованому місті (відео)

Ця декларація стала першою за останні п’ять років.

Про це йдеться у повідомленні Альянсу.

Згідно з декларацією, ЄС та НАТО вирішили сконцентруватися на геостратегічному суперництві, яке зростає, проблемах стійкості та захисті критично важливих інфраструктур.

Інші пріоритетні сфери роботи включатимуть нові та проривні технології, космос, наслідки зміни клімату для сфери безпеки, іноземне втручання та маніпулювання інформацією.

Коментуючи підписання декларації, Столтенберг акцентував на важливості співпраці між НАТО і ЄС в контексті зміни обстановки в сфері безпеки після вторгнення Росії в Україну.

“Зараз це важливо більше, ніж будь-коли. … Президент Путін хотів захопити Україну за три дні і розділити нас. За обома пунктами він провалився”, – сказав Столтенберг на прес-конференції.

Столтенберг закликав країни ЄС та НАТО посилити допомогу Україні

Столтенберг наголосив на важливості підтримки України, у тому числі додатковим озброєнням.

“Зброя – це фактично шлях до миру (в Україні – ред.)”, – наголосив генеральний секретар НАТО.

Генсек Альянсу наголосив на необхідності зміцнювати партнерство між ЄС і НАТО. Столтенберг також зазначив, що партнерство між НАТО і ЄС “стане ще більш важливим, щойно Фінляндія і Швеція стануть повноправними членами НАТО”.

“З їх вступом НАТО захищатиме 96% громадян в Європейському Союзі і більшу, ніж будь-коли, частину території”, – сказав він.

Крім того, генсек закликав союзників вкладати більше коштів в оборону, допомогти усунути залежність від авторитарних режимів та відстоювати свободу та демократію.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

Теги:

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com