Про що хочуть домовитися на Саміті миру: Bloomberg назвав три основні пункти

5.06.2024, 10:03
159780

Саміт миру у Швейцарії може відкрити двері для обмежених майбутніх переговорів з Росією.

Читайте також: У разі війни з РФ: НАТО розробляє сухопутні коридори для військ США у Європі – The Daily Telegraph (мапа)

Про це йдеться у статті Bloomberg.

Саміт матиме на меті прокласти шлях до залучення російських чиновників до майбутніх переговорів – після досягнення домовленостей щодо ядерної безпеки, продовольчої безпеки та повернення викрадених дітей. Про це йдеться у проєкті документу, з яким ознайомилося видання.

“Ми, таким чином, домовилися здійснити конкретні кроки, які можуть слугувати заходами зміцнення довіри у вищезазначених сферах з подальшим залученням представників Російської Федерації”, – сказано в проєкті документу, який може бути змінений у ході переговорів.

За інформацією видання, цілі Саміту миру у Швейцарії, через намагання забезпечити участь якомога більшої кількості лідерів, звузилися порівняно з українською Формулою миру з 10 пунктів до трьох.

Три основні принципи, викладені у проєкті:

Ядерні енергетичні об’єкти повинні бути безпечними, а будь-яка загроза застосування ядерної зброї є неприйнятною. Ядерні установки, включно із Запорізькою АЕС, мають працювати під контролем України та відповідно до принципів, встановлених МАГАТЕ.

Продовольча безпека не повинна бути зброєю і має гарантуватися вільним судноплавством у Чорному та Азовському морях. Україна повинна мати доступ до третіх сторін для своєї сільськогосподарської продукції.

Всі полонені під час війни мають бути звільнені, включаючи всіх депортованих та незаконно переміщених українських дітей та цивільних осіб.

Україна та її союзники намагалися заручитися повною підтримкою цього процесу, насамперед з боку Китаю. Проте Пекін дав зрозуміти, що не буде присутнім на зустрічі.

Ступінь участі інших ключових країн, таких як Індія, Бразилія, Південна Африка і Саудівська Аравія, залишається незрозумілою.

Нагадаємо, Саміт миру відбудеться 15-16 червня на швейцарському курорті Бюрґеншток неподалік від міста Люцерн.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com