Російські державні компанії створюють свої ПВК для війни проти України: WSJ назвав основні

30.05.2023, 12:01
141404

Охоронні фірми і приватні військові компанії, створені найбільшими російськими державними корпораціями, колишніми військовими та бізнесменами, відправили своїх бійців воювати проти України, щоб довести лояльність Кремлю.

Читайте також: Чи заборонено 17-річним юнакам виїжджати за кордон: роз’яснення від прикордонників

Про це пише Wall Street Journal.

За інформацією видання, російський “Газпром” за останні місяці створив свої ПВК, а вже існуючі оборонні фірми, контрольовані колишніми офіцерами російської армії, набрали нових бійців.

За словами солдатів, аналітиків і колишніх російських чиновників, більшість з цих бійців відправили воювати в Україну як допоміжні сили під командуванням Міністерства оборони РФ.

Ці компанії частково наслідують “Вагнер” Однак, відправляючи своїх людей на війну, корпорації демонструють вірність Путіну.

Журналісти проаналізували публічні оголошення про вакансії, і з’ясували, що новобранцям платять значно вищу зарплатню, ніж отримують “вагнерівці”.

“Є відчайдушна потреба зібрати бійців, і Путін хоче зробити це без призовників або чергового раунду мобілізації”, – каже британський політолог, один із провідних експертів по Росії Марк Галеотті.

“Поток”

У лютому цього року Кремль доручив “Газпрому” створити власну охоронну фірму, один з підрозділів якої тепер називається “Поток”. Два підрозділи охоронної фірми “Газпрома” були передані під безпосереднє управління Міністерства оборони Росії. Про це розповідав Олексій Ткаченко, який працював на “Потоці” і був відправлений воювати в Україну, а згодом потрапив в полон.

Через кілька тижнів після постанови влади РФ про створення приватних охоронних компаній “Газпрому” її новобранці розповіли у Мережі, що воюють на передовій.

У відео, опублікованому в українських пабліках 25 квітня, Ткаченко, який родом з Оренбурга на Уралі, розповів, що був охоронцем у “Газпромі”, коли його найняли в “Поток”. Потім він пройшов підготовку на російській базі в Тамбові і відправлений воювати в Бахмут, де разом з іншими окупантами зайняв позиції “Вагнера”.

Полонені новобранці “Газпрому” розповідають, що “вагнерівці” погрожували їм розстрілом за те, що вони відступили від натиску українських сил.

Зокрема, згаданий вище Ткаченко розповів, що в результаті мінометного обстрілу отримав осколкове поранення в очі та руку. За його словами, його кинули бойові побратими, і він поповз здаватися українській армії. “Я хочу сказати своїм колегам в “Газпромі”: не їдьте в Україну, сидіть вдома”, — сказав полонений окупант на відео.

“Редут”

Охоронна компанія “Редут” була підрядником для безпеки російських фірм на Близькому Сході. Вона заснована колишніми російськими десантниками і офіцерами військової розвідки у 2008 році.

За словами російського опозиціонера і правозахисника Володимира Осечкіна, компанія була перепрофільована на бойову групу чисельністю 1000 бійців для участі у війні проти України.

ПВК “Патріот”

“Патріот” є прямим конкурентом групи “Вагнера”. Ця ПВК тісно співпрацює з Міноборони РФ і військовою розвідкою. Вона складається переважно з колишніх російських спецназівців.

У квітні її було розгорнуто в районі Вугледара, повідомляв речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий.

У виданні нагадують, що з юридичної точки зору, ПВК в Росії – незаконні, але охоронні компанії отримали неофіційне благословення Кремля на свою діяльність.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com