Росія заздалегідь спланувала і фінансувала центри для катувань в Україні – CNN

3.03.2023, 11:01
136703

Слідчий ізолятор у Херсоні був частиною мережі з щонайменше 20 установ, які, за словами українських та міжнародних юристів, були частиною продуманої російської стратегії по знищенню української ідентичності.

Читайте також: Путін вибухнув погрозами і заявив про “неонацистів” після провокацій у Брянській області РФ

“Ці центри утримання під вартою пов’язані між собою, вони поводяться дуже схожим, якщо не ідентичним чином”, – сказав виданню CNN Уейн Джордаш, голова Mobile Justice Team, колективу міжнародних слідчих, що підтримують Генеральну прокуратуру України.

Розслідування показало, що російські війська дотримувалися дуже конкретного плану в кількох окупованих районах з чіткими схемами, що вказують на всеосяжний план окупації України Москвою.

“Перший етап, по суті, полягає в затриманні і, у багатьох випадках, вбивстві категорії людей, званих “лідерами”, тобто тих, хто міг фізично чинити опір окупації, але також і тих, хто міг протистояти їй культурно”, – сказав Джордаш.

У в’язниці в першу чергу потрапляли люди, що мали відношення до українських державних органів або громадянського суспільства – активісти, журналісти, держслужбовці та вчителі.

“Другий етап – свого роду процес фільтрації, при якому населення, що залишається за межами центрів утримання під вартою, піддається постійному моніторингу та фільтрації, щоб будь-хто, хто підозрюється у зв’язках з “лідерами” або був причетний до організації будь-якого опору, також потім їх ідентифікували і або депортували в Росію, або утримували в ізоляторах та піддавали тортурам”, – розповів він.

Джордаш сказав, що ці методи застосовувалися не тільки в Херсоні, але і в інших районах, окупованих російськими військами, таких як київські передмістя Буча і Бородянка. Однак, додав він, тривала окупація Херсона дозволила російським військам піти ще далі.

Українські та міжнародні слідчі також заявили, що виявили фінансові зв’язки цих центрів утримання під вартою з Російською державою.

“Ці центри утримання під вартою мають фінансові зв’язки з Російською державою. Ці фінансові документи показують, що цивільна адміністрація фінансується з Росії, а цивільна адміністрація фінансує центри утримання під вартою, тому у вас є дуже чіткі закономірності і дуже чіткі зв’язки”, – сказав Джордаш, посилаючись на документи, виявлені слідчими.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com