Салат з кульбаби: у чому його користь, як правильно приготувати

3.05.2023, 23:04
139972

Саме зараз, коли яскраво-жовті суцвіття кульбаби прикрашають молоду зелень, рослина має найцілющіші властивості. Недаремно цю багаторічну рослину називають кульбабою лікарською.

Читайте також: Україна приховує від союзників деталі майбутнього контрнаступу – ЗМІ

Що лікує кульбаба

В цій чудовій рослині міститься безліч корисних речовин: інулін, холін, каротин, токоферол, кальцій, магній, калій, марганець, залізо, незамінні жирні кислоти, вітаміни A, C та групи B.

Завдяки такому складу кульбаба може:

боротися з весняним авітамінозом,

виводити з людського організму токсини,

стимулювати виділення жовчі, руйнувати каміння у жовчному міхурі,

попереджати діабет та ожиріння,

стимулювати діяльність серцево-судинної системи,

очищувати кров та знижувати рівень холестерину.

Забираємо з кульбаби непотрібну гіркоту

Для приготування різноманітних страв, можна забрати з рослини зайву гіркоту. Хоча саме завдяки цій гіркоті, покращується обмін речовин.

Позбутися гіркоти можна декількома способами. По перше, можна просто відокремити зелену приквітку. Саме в цій частині найбільше гіркоти та використовувати для їжі інші частини рослини. Можна молоде листя кульбаби вимочити в підсоленій воді, для цього потрібно потримати листя  в ній  від 20 хвилин до пів години. Основна гіркота піде, і залишиться тільки легкий присмак, такий же, як у салатного листя.

Що можна готувати з кульбаби

Для споживання кульбаби можна використовувати як верхню частину, так і коріння.
Молоде весняне листя кульбаби використовується для приготування різноманітних салатів, борщів,  в деяких країнах їх навіть маринують і заквашують як капусту.
Квіти кульбаби використовуються для приготування вина та варення, з бутонів, що розкрилися, готують «кульбабовий мед».
Коріння кульбаби, підсмажені на олії, використовуються для приготування напою, схожого на каву, самі по собі вони нагадують смажену картоплю.

Рецепт салатів з кульбаб

Найпростіший салат із листя кульбаби

Щоб приготувати салат з кульбаби, помийте та підсушіть близько молоде листя кульбаби. Вимочувати їх необов’язково. Дрібно наріжте, додайте  олії та трохи лимонного соку.  Салат можна заправити майонезом, додати до смаку сіль, гірчицю, перець тощо. Добре перемішайте і відразу подавайте до столу.

Салат з кульбаб з вареними яйцями

Для приготування такого салату знадобляться:

100-150 г листя кульбаби,

два варених яйця,

пучок зеленої цибулі,

сіль на смак,

сметана – для заправки.

Листя кульбаби замочіть на 30-60 хвилин у холодній підсоленій воді або ошпарте окропом. Наріжте зелень, змішайте з| вареними яйцями, посоліть і заправте сметаною.

Салат з кульбаби та  редисом

Інгредієнти для салату:

150 г підготовленого листя кульбаби,

2 яйця,

пучок редиски,

1-2 ст.ложки  консервованого горошку,

сметана чи майонез – для заправки.

Приготування:

Наріжте листя кульбаби, редьку наріжте тонкими кружальцями, варені яйця подрібніть.

Все перемішайте та заправте сметаною чи майонезом.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com