Ще один “гаманець” Путіна та його родина потрапили до списку санкцій США: хто ще в переліку

16.12.2022, 09:01
132584

У четвер, 15 грудня, США запровадили санкції проти одного з найбагатших людей Росії, який належить до “гаманців” Путіна, Володимира Потаніна та його родини — дружини, доньки й сина. Також у переліку чимала кількість російських урядовців та низка юридичних осіб.

Читайте також: Ворог найближчим часом спробує встановити повний контроль над Донеччиною та Луганщиною — Генштаб

Про це стало відомо з інформації, опублікованої на сайті Мінфіну США.

Головним фігурантом оновленого списку санкцій, безумовно, є 61-річний Володимир Потанін, якого зараховують до п’ятірки найбагатших людей Росії. Його статки Forbes оцінює приблизно в 26 мільярдів доларів.

Хто такий Володимир Потанін

З приходом до влади Путіна Володимир Потанін став одним із спонсорів партії “Єдина Росія” через свій фонд “Розвиток регіонів”. У липні 2003 року Потанін брав участь у всеросійському форумі прихильників партії “Єдина Росія”. Потанін підтримує дружні стосунки з Путіним і регулярно грає з ним у хокей.

Потанін є власником та керівником інвестиційної компанії “Інтеррос”, якій належить контрольний пакет акцій найбільш ласого шматка пострадянської промисловості — корпорації “Норильський нікель” (“Норнікель”). Він належить до олігархів, готових вкластися в політично вигідні Кремлю проєкти з державною участю в обмін на держзамовлення.

Потанін був одним з авторів ідеї проведення Олімпійських ігор у Сочі, вклавши в їхнє проведення $700 млн власних коштів. Після незаконної анексії Криму та запровадження санкцій щодо Росії Потанін заявляв, що готовий відбудувати за рахунок бюджету туристичні комплекси Криму.

2014 року Потанін заявляв, що у відповідь на санкції росіяни “зціплять зуби та почекають стільки, скільки треба”. Тоді ж в інтерв’ю агентству Bloomberg він запевняв, що Путін має велику популярність серед населення Росії, пік впливу санкцій на російську економіку минув і немає нічого поганого у словосполученні “путінська Росія”.

У травні 2020 року на одному з підприємств “Норнікеля”, президентом якого є Потанін, стався розлив понад 20 000 тонн нафтопродуктів — це було найбільше забруднення води в російській Арктиці за всю історію. Мільярдер тоді вислухав критику від Путіна і визнав, що створив російському президентові проблеми. Водночас він додав, що йому вдалося збудувати “довірчі відносини” з Путіним.

Хто з родичів та які активи Потаніна під санкціями

Окрім самого Володимира Потаніна, під санкціями Мінфіну США опинилися його 44-річна дружина Катерина та діти від першого шлюбу — 38-річна донька Анастасія та 33-річний син Іван.

Під санкціями опинилася яхта “Нірвана”, яка належить Потаніну і була збудована 2012 року.

Також під санкції потраплять його інвестиційна компанія “Інтеррос” та недавно придбаний структурами Потаніна “Росбанк”.

До корпорації “Норнікель”, яка є провідним світовим виробником паладію та рафінованого нікелю, санкції застосовані не будуть.

Хто ще перебуває в новому санкційному списку

Під обмеження Мінфіну США потрапили також члени уряду РФ — перший віцепрем’єр-міністр Андрій Белоусов та віцепрем’єр-міністр Дмитро Чернишенко.

Також список поповнили російські губернатори — Аліханов, Артамонов, Артюхов, Авдеєв, Азаров, Бочаров, Богомаз, Дрозденко, Гладков, Голубєв, Гусєв, Хабіров, Кувшинніков, Куйвашев, Моор, Нікітін, Ніколаєв, Островський, Паслер, Текслер, Томенко, Травніков, Усс, Уйба, Володимиров та Воробйов.

Окрім згаданого “Росбанку”, санкції застосовані до 17-ти дочірніх структур банку “ВТБ”, в якому державна частка власності становить понад 60%.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com