Що чекає на українців в травні: п’ять нововведень, які торкнуться кожного

1.05.2022, 10:03
118635

З 1 травня на українців чекають важливі зміни, пов’язані із війною та ситуацією у світі.

Читайте також: Кадиров обіцяв Путіну ліквідувати Зеленського

Вихідних у травні не буде

Традиційних вихідних які мали українці в травні не буде. Мається на увазі вихідні на День праці 1 травня, та День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 9 травня. Законом України “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану” №2136-XI від 15.03.2022 року були встановлені нові правила вихідних днів під час війни.

Не всі внутрішньо переміщені особи будуть отримувати допомогу від держави

З травня правила виплат допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО) змінилися. Мова йде про щомісячну допомогу 2000 грн на дорослого та 3000 грн на дитину чи людину з інвалідністю. З травня допомога виплачується лише переселенцям, які перемістилися з регіонів де проходять бойові дії або з окупованих місць або тим переселенцям, чиє житло внаслідок війни виявилося зруйнованим або непридатним для проживання (про що надана заявка в “Дії”). Інші категорії переселенців не будуть отримувати допомогу.

Ціни на пальне зростатимуть 

Підвищення цін на пальне на АЗС в окремих регіонах країни є результатом ударів по паливній інфраструктурі України. В першу чергу мова йде про через знищення Кременчуцького НПЗ, який був основним виробником пального в Україні. І хоча, як повідомила перша віцепрем’єрка – міністерка економіки України Юлія Свириденко, дефіцит пального в найближчі 7 днів буде ліквідовано, очікується незначне подорожчання нафтопродуктів.

Зміниться порядок нарахування пенсій у разі втрати годувальника

Члени родин осіб, зниклих безвісти, зможуть отримати пенсію із втрати годувальника. Подати заяву про безвісти зниклу людину можна за телефоном гарячої лінії Національної поліції: 089 420 18 67. Через місяць від дати внесення інформації про зникнення людини до Єдиного реєстру досудових розслідувань члени сім’ї таких людей можуть отримувати пенсії.

ПриватБанк закриє деякі рахунки

З 1 травня ПриватБанк закриває рахунок Бонус+. Всі невикористані кошти  на віртуальних рахунках будуть спрямовані на  потреби армії та відновлення України”.

Змінився порядок подовження та перепризначення всіх видів соцвиплат

Кабінет міністрів України скасував процедури, пов’язані з наданням підтверджувальних документів для продовження виплат чи їх перепризначення. На практиці це означає, що якщо раніше до певного терміну потрібно було надавати в соціальну службу документи для продовження виплат, то тепер соціальні виплати будуть нараховуватися автоматично. А документи потрібно буде надати через місяць як закінчиться воєнний стан.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Підписуйтесь також на наш телеграм-канал УКРАЇНА ПОНАД УСЕ!

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

Теги:

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com