Стало відомо, про що дві години говорили лідери США і Китаю

29.07.2022, 14:00
124721

Президент США Джо Байден та лідер Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін 28 липня провели переговори, обговоривши зокрема війну в Україні.

Лідери обмінялися думками, як далі можуть розвиватися події довкола цієї битви

Представник Білого дому під час брифінгу охарактеризував бесіду, яка тривала приблизно 2 години 20 хвилин, як “пряму та чесну”. Це було вп’яте, коли двоє лідерів розмовляли відтоді, як Байден обійняв посаду, повідомляє пресслужба відомства.

У діалозі з главою КНР його американський колега наголосив, що США не змінювали свою позицію щодо Тайваню і виступають проти порушення стабільності в регіоні

Крім того, однією з тем для обговорення стали питання геноциду й примусової праці у різних країнах.

“Президент постійно наголошував на важливості підтримки відкритих ліній зв’язку, щоб Сполучені Штати та Китай могли впоратися з нашими розбіжностями й працювати разом у галузях, які становлять спільний інтерес. Цей дзвінок був частиною наших постійних зусиль, спрямованих на це. Вони також обговорили цінність особистих зустрічей”, – заявив представник Білого дому.

За його словами, розмова була предметною, докладною і відвертою й здебільшого складалася з трьох частин. Спочатку Байден і Сі Цзіньпін обговорили області, в яких можуть співпрацювати дві країни, з особливим акцентом на зміну клімату та безпеку у сфері охорони здоров’я, а також на боротьбу з наркотиками. Американський лідер згадав про необхідність вирішити справи громадян США, які незаконно затримані або підпадають під заборону на виїзд із Китаю, а також про давню стурбованість щодо прав людини.

Читайте також: Зеленський назвав критичні терміни деокупації України від рашистів — ЗМІ

По-друге, вони обмінялися думками про війну Росії проти України та її глобальні наслідки. Лідери висловили побоювання з приводу того, як можуть розвиватися події далі.

“Враховуючи глобальні наслідки війни, а також дуже специфічні наслідки для українського народу та європейського континенту, це неймовірно важливе питання, яке вони мають продовжувати обговорювати”, – йдеться у повідомленні.

По-третє, Байден і Сі Цзіньпін докладно обговорили Тайвань. Перший підтвердив прихильність Сполучених Штатів “політиці одного Китаю, керуючись законом про відносини з Тайванем, трьома спільними комюніке та шістьма запевненнями”. Він підкреслив, що США протидіють одностороннім змінам статус-кво будь-якої зі сторін і віддані підтримці миру та стабільності в Тайванській протоці.

Зазначається, що в Овальному кабінеті під час дзвінка були присутні держсекретар Ентоні Блінкен, радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван та його перший заступник Джон Файнер, координатор Індо-Тихоокеанського регіону Курт Кемпбелл і старша директорка Лаура Розенбергер.

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com