Неуспішних аспірантів будуть мобілізовувати – міністр

24.06.2024, 22:00
160757

Аномальна кількість чоловіків призовного віку вирішили податися в науку, тому вирішено змінити підходи вступу до аспірантури. Про це повідомив міністр освіти і науки Оксен Лісовий у Facebook.

Читайте також: Мобілізація в Україні: кількість ухилянтів дедалі збільшується, – The New York Times

“Не є таємницею, що в останні два роки стрімко зросла кількість чоловіків-студентів призовного віку, які раптом згадали, що їм треба друга чи третя вища освіта, аспірантура чи докторантура. Жага до знань – це чудово. Фіктивне навчання – ні. Тож змінюємо правила вступу на аспірантуру у 2024”, – зазначає він.

Міністр повідомив, що єдиний вступний іспит (ЄВІ) залишається, а прохідний бал в частині тесту загальної навчальної компетентності (ТЗНК) – 160 балів.

“І ця частина є обовʼязковою для допуску до вступних випробувань закладу чи установи. Іноземна мова складається і є обовʼязковою для вступу до магістратури, але не є обовʼязковою для допуску до вступу до аспірантури. Однак зріз знань та загальний рівень побачимо та проаналізуємо”, – написав він.

Лісовий повідомив, що вступити на контракт до аспірантури можна буде лише на заочну або вечірню форми, які не дають право на відстрочку від мобілізації.

“Акцент – на якість освіти, тому пріоритезуємо денну форму. І для того, щоб не відрізати можливість вступу для справжніх, вмотивованих та здібних, збільшуємо кількість місць на бюджеті – з 3 200 до 7 000”, – додав він.

Міністр підкреслив, що до початку повномасштабної війни щороку на аспірантуру (і бюджет, і контракт) вступали близько 7-8 тисяч людей на підставі іспитів безпосередньо у ЗВО та наукових установах.

При цьому нагадав, що цього року запроваджено обов’язковий тест для вступу до аспірантури – ЄВІ, який також складають і майбутні магістри.

“І ось, у 2024, для складання ЄВІ всього зареєструвалися 246 189 осіб. 79% з них – це чоловіки, серед яких майже половина претендує на вступ до аспірантури. А якщо конкретніше  91 561 особа призовного віку. Рекорд всіх рекордів”, – наголосив Лісовий.

За його словами, заледве чи йдеться про те, що наука в Україні стала раптом популярною.

“Зараз такі цифри виглядають скоріше як аномалія. Аномалія, яка шкодить якості освіти, економіці (фіктивне навчання створює нові схеми та мільйони доларів в тіні), а найголовніше – національній безпеці”, – сказав міністр.

При цьому додав, що система освіти стала такою “дірою” для ухилянства, це свідчить про симптоми її занедбаності, тому й розпочато комплексну трансформацію.

“Не можна жити у світі подвійних стандартів, де одні захищають свободу, правду, гідність і справедливість. А інші чинять навпаки і ще й навчають дітей перших. Так не повинно бути. Про всі факти фіктивного навчання прошу повідомляти до правоохоронних органів”, – підкреслив Лісовий.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com