Цукрозамінники можуть викликати стійкість до антибіотиків

8.08.2021, 19:30
98288

Такі сполуки, як сахарин, сукралоза, аспартам і ацесульфам калію, які зазвичай використовуються в якості непітательной підсолоджувачів, недавно були пов’язані зі змінами в мікробіоти кишечника, аналогічними тим, які викликаються антибіотиками. Оскільки антибіотики можуть сприяти поширенню генів стійкості до антибіотиків, є припущення, що ці непітательной підсолоджувачі можуть мати аналогічний ефект.

Стійкість до протимікробних препаратів (УПП) визнана однією з найбільших загроз здоров’ю.

Про це повідомляє журнал The ISME Journal.

Щорічно у всьому світі 700 тисяч осіб помирають від інфекцій, викликаних стійкими бактеріями. За оцінками, до 2050 року 10 мільйонів чоловік загинуть від інфекцій, викликаних УПП, якщо не буде вжито негайних заходів. Виникнення і поширення генів стійкості до антибіотиків зазвичай пов’язують з неправильним або надмірним використанням антибіотиків.

У новому дослідженні вчені перевірили гіпотезу про те, що зазвичай використовуються непітательной підсолоджувачі грають роль в поширенні УПП. Вони з’ясували, що сахарин, сукралоза, аспартам і ацесульфам калію можуть накопичуватися в кишечнику і стимулювати місцеві бактерії до обміну генами і розвитку стійкості до антибіотиків.

Виявилося, що вони викликають активну кон’югацію, прямий контакт між парою клітин, під час якого відбувається горизонтальний перенос частини генів з однієї в іншу.

Таким чином гени, які забезпечують стійкість до дії антибіотиків, поширюються в кишечнику.

Непітательной підсолоджувачі широко використовуються в якості безпечних замінників цукру в продуктах харчування і напоях, оскільки вони надають солодкий смак, але при цьому не містять калорій. Споживання непітательной підсолоджувачів збільшилася через їх здатності покращувати здоров’я людей, які страждають ожирінням, непереносимістю глюкози, цукровий діабет II типу і порушеннями обміну речовин. Світове споживання цих сполук оцінюється приблизно в 117 000 метричних тонн в рік.

Хоча непітательной підсолоджувачі були розроблені, щоб дозволити людям уникнути негативних ефектів, пов’язаних зі звичайними цукрами, останнім часом їх пов’язують з ризиком для здоров’я. Наприклад, тести in vitro показали, що сахарин, сукралоза і аспартам можуть викликати утворення пухлин сечового міхура. Крім того, непітательной підсолоджувачі пов’язані з виникненням непереносимості глюкози, яка, як вважається, походить з-за змін в мікробіоти кишечника.

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com