У Білорусі монополізували алкогольний ринок

22.03.2019, 19:51
17648

Уряд Білорусі встановив новий порядок розподілу квот на виробництво алкогольної продукції. Він прописаний у постанові Ради міністрів № 157 від 12 березня 2019 року.

Читайте також: Лукашенко повідомив, що Білорусь готова до спільної валюти з Росією

Про це пише УНН з посиланням на Naviny.by.

Так, з цього року квоти на виробництво горілки і лікеро-горілчаних виробів для “Білдержхарчопрому” розподіляються в розмірі не менше 60% від сумарного обсягу.

Раніше конкретний розмір квот для концерну, в який входить більше 10 підприємств, не був прописаний. Зараз частка “Білдержхарчопрому” на ринку “фіксується і гарантується”, уточнив у коментарі перший заступник голови концерну Ігор Шустов.

“У минулому році у концерну було близько 54%. Зараз частка збільшується до 60%. І вона, можливо, буде щороку збільшуватися”, – сказав перший заступник голови концерну.

Крім цього, як зазначено в постанові, квоти для “Білдержхарчопрому” розподіляються без урахування критеріїв, серед яких – відсутність боргів перед бюджетом, порушень щодо якості продукції, наявність ліцензії, освоєння виділених квот в обсязі не менше 90%, постачання не менше 20% продукції на експорт та інші.

У документі також прописано зниження обсягів виробництва горілки та лікеро-горілчаних виробів на підставі ліцензійного договору, а також франчайзингу. Якщо в 2018 році частка випуску такої продукції становила не більше 25%, то з 2020 року вона повинна становити не більше 10%.

“Частка ліцензійної продукції на ринку буде зменшуватися, тому що є багато доручень щодо посилення частки вітчизняних брендів”, – розповів Ігор Шустов.

Цей захід, за його словами, в тому числі спрямований проти великих торгових мереж, які реєструють в Білорусі власні торгові марки, а потім змушують заводи випускати саме цю продукцію в обмін на гарантії її присутності на полицях магазинів.

В цілому, постанова уряду спрямована на посилення монополії держави на алкогольному ринку. Відповідне доручення ще в жовтні минулого року давав глава Білорусі.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com