У підриві “Північних потоків”, окрім України, підозрювали й Польщу – WP

4.04.2023, 11:32
138455

Разом із Україною серед можливих організаторів диверсії на російських газопроводах “Північні потоки” в Балтійському морі фігурувала також Польща, де такі твердження категорично заперечують.

Читайте також: Племінниця Путіна очолила фонд, який він створив для “підтримки ветеранів війни з Україною” – ЗМІ

Про це, як пише “Європейська правда”, йдеться в публікації The Washington Post.

Матеріал видання стосується розслідування, яке здійснює Німеччина, зокрема ролі, яку в підриві “Північних потоків” могло зіграти судно “Андромеда” – воно, як писали раніше ЗМІ, нібито було орендоване в польської компанії, що належить двом українцям.

“На основі початкових висновків німецького розслідування офіційні особи пошепки говорять про потенційну причетність польського або українського уряду до нападу”, – пишуть автори публікації.

Як зазначають співрозмовники WP, можливий мотив Польщі полягав у тому, що вона була серед найбільших критиків “Північних потоків” від початку їхнього створення наприкінці 1990-х років.

Радий президента Польщі з питань зовнішньої політики Марчін Пшидач в інтерв’ю виданню закликав до обережних висновків. Він погодився, що “Андромеда” може бути ключовою в розслідуванні диверсії, але вважає, що цю зачіпку могла підлаштувати РФ.

“Це може бути російська гра, в якій винна Польща. Польща не має нічого спільного з цим (диверсією – ред.)”, – підкреслив він.

Колишні польські урядовці не під запит сказали The Washington Post, що попри рішучу опозицію “Північному потоку” й підтримку України, Варшава навряд чи вдалась би до диверсії, яка може призвести до розколу проукраїнського альянсу на Заході.

Нагадаємо, наприкінці вересня 2022 року на двох нитках газопроводу “Північний потік” у Балтійському морі біля узбережжя данського острова Борнхольм стались чотири витоки. Розслідування показало, що трубопроводи були підірвані підводною вибухівкою, але залишається невідомим, хто стояв за вибухами.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com