Українці залишаться без даху – ВР хоче заборонити хризотиловий шифер

4.08.2022, 17:32
125102

Комітет із питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Верховної Ради України схвалив законопроект «Про систему громадського здоров’я» №4142 до другого читання.

Читайте також: “Можуть зупинити будь-які потенційні атаки”: Україна консультується зі США перед нанесенням ударів з HIMARS

Відповідно до цього проєкту закону передбачено, зокрема, заборону використання хризотилового азбесту у виробництві шиферу, який є соціально важливим покрівельним матеріалом для України.

За словами Петра Пожарка, виконавчого директора Асоціації «Українське хризотилове об’єднання», в результаті ухвалення законопроекту в Україні буде знищено азбестоцементну галузь, яка є основним споживачем хризотилового азбесту, що імпортується з Казахстану, для виробництва таких необхідних виробів як шифер, плаский лист та труби. При цьому близько 60% покрівельного фонду України складають покрівлі із шиферу, а це – понад мільярд квадратних метрів покрівлі.

За даними ЗМІ, наразі в районі бойових дій зруйновано понад 116 тисяч житлових будинків. Так, за даними громадського моніторингу, після окупації тільки в містах Бучі, Ірпені та Гостомелі 74% будинків старших за 2010 рік мають пошкодження різного ступеня. Макарівський селищний голова повідомив, що у громаді зруйновано 585 приватних будівель, 2095 приватних та 60 багатоквартирних будинків отримали пошкодження різного ступеня. А ресурсу на відновлення – немає.

«Становище із забезпеченням шиферу напередодні осені вкрай важке, оскільки власного виробництва вкрай замало. У всій країні працює лише один завод в Івано-Франківську, завод у Краматорську призупинив свою роботу через воєнні дії. Ситуація посилюється ще тим, що в Україну постачання імпортного шиферу з Білорусі та Росії – країн-агресорів – припинено. Минулого року нами опрацьовувалися можливості постачання шиферу з Казахстану, було реалізовано пробні партії. Інших джерел надходження шиферу до країни на сьогодні немає. Плановий довоєнний обсяг ринку шиферу 2022 року мав становити 4,5 млн листів. Виходячи із сьогоднішньої ситуації, в Україні затребуваність шиферу зросте не менше ніж на 100% і становитиме близько 9 млн листів. Внаслідок цього спостерігається гострий дефіцит шиферу. Люди навіть використовують вживаний  шифер, щоб хоч якось залатати дахи перед зимою. При цьому шифер і сьогодні – найдешевший покрівельний матеріал в Україні», – коментує Тарас Косцьов’ят, комерційний директор ТОВ «Краматорський шифер».

«У цій критичній ситуації із забезпеченням покрівельними матеріалами напередодні осені, комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування пропонує заборонити найбільш доступний та затребуваний як ніколи матеріал. Вважаємо за необхідне в існуючих умовах надати галузі можливість спочатку забезпечити кратно зрослу потребу населення країни в шифері, дати час на розбудову галузі й вже після ставити питання про заборону використання хризотилу. Необхідно зазначити, що процес заборони видобутку, виробництва та використання всіх видів азбесту на території Європейського Союзу тривав не одне десятиліття та впроваджувався з урахуванням соціально-економічної ситуації у кожній конкретній країні, а також передбачав тривалий перехідний період», – заявив Петро Пожарко.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

Теги:

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com