Українцям будуть по-новому оплачувати лікарняні

16.10.2021, 08:30
103027

За рахунок коштів Фонду соціального страхування тепер оплачуватимуть тільки серйозні хвороби

Тривалість виплати лікарняних, які з 1 жовтня стали електронними за невеликими винятками, за рахунок роботодавця зміниться з 5 до 7 днів.

Про це інформує Обозреватель.

Тобто за рахунок коштів Фонду соціального страхування тепер будуть оплачуватися тільки серйозні хвороби починаючи з 8-го дня непрацездатності. Крім того, посилюється контроль за видачею медичного висновку – лікарів, які незаконно оформлять липовий бюлетень, почнуть штрафувати.

Читайте також: “Приватбанк” вводить нові обмеження на перекази

Такі нововведення передбачені законопроектом № 6171, який внесений до парламенту Кабінетом міністрів.

У Кабміні вже давно піднімається питання про критичний стан фінансування лікарняних Фондом соцстраху – на початок червня 2021 року заборгованість становила близько 3 млрд гривень. Причина – збільшення кількості хворих на внаслідок пандемії COVID-19 на тлі значного скорочення надходжень у вигляді ЄСВ через спад економічної активності. У зв’язку з цим в уряді пішли кардинальним шляхом – прийнято рішення розвантажити Фонд соцстраху в частині фінансування лікарняних і посилити контроль за їхньою випискою.

Тобто з 2023 року роботодавець буде оплачувати 7 днів хвороби працівника, а з 8-го дня компенсувати непрацездатність буде Фонд соцстраху з коштів, що надходять від сплати ЄСВ. У результаті це призведе до того, що за рахунок соцстрахування будуть оплачуватися тільки серйозні захворювання, а, зокрема, просте ГРВІ буде компенсувати роботодавець.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com