В Україні очікується новий ріст тарифів на електроенергію

7.09.2021, 07:30
100409

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), вважає за необхідне підвищити ціни на електроенергію для населення до економічно обґрунтованих для того, щоб збалансувати ситуацію на ринку електрики.

Регулятор нагадав, що, відповідно до закону “Про ринок електричної енергії”, ціни та тарифи, які регулюються державою, не повинні допускати перехресного субсидування між споживачами.

“Отже, НКРЕКП вважає за необхідне першочергове приведення фіксованих цін для побутових споживачів до економічно обґрунтованого рівня”, – сказано у відповіді.

Для чого це необхідно:

підвищення дозволить знизити фінансове навантаження на держпідприємства НАЕК “Енергоатом” і “Укргідроенерго”, на яких покладені спеціальні зобов’язання (ПСО) щодо забезпечення населення дешевою електроенергією, а також забезпечити ліквідацію перехресного субсидування.

Читайте також: “Це ідеальна теорія”: доктор Комаровський розповів про плюси і мінуси дитячих садків

У НКРЕКП зазначили, що на сьогодні “перехідна” модель спеціальних зобов’язань на ринку електроенергії, яка передбачає можливість цих двох держкомпаній безпосередньо продавати електроенергію постачальникам універсальних послуг для потреб населення, виключивши “гарантованого покупця”, не застосовується. Це пов’язано з тим, що Кабінет міністрів регулярно вносить зміни, що відтерміновують набуття чинності цього механізму.

“НКРЕКП багато разів вказувала на те, що така “перехідна” модель є фінансово дієвою і дозволила б збалансувати діяльність виробників електричної енергії, гарантовано забезпечити населення необхідними обсягами електричної енергії та стабілізувати роботу постачальників універсальних послуг, що в цілому матиме позитивний вплив і дасть економічно збалансоване розв’язання фінансових проблем на ринку”, – вважає регулятор.

При цьому прес-служба підкреслила, що Нацкомісія не має повноважень встановлювати тарифи на електроенергію для населення, але бере участь у розробці механізму ПСО.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com