Вчені виявили мутацію, яка змушує набирати вагу в дитинстві

28.05.2021, 19:03
97315

Британські вчені виявили мутацію гена MC4R, який пов’язаний з контролем харчової поведінки і регуляцією обміну речовин. Як виявилося, “товстий ген” змушує набирати дітей більше 16 кілограм до 18 років.

Читайте також: Вчені сказали, яка користь від склянки молока на день

Результати дослідження опублікували на сайті Кембриджського університету.

В ході роботи команда проаналізувала гени 6 тис. учасників дослідження “Діти 90-х”, яке досі стежить за показниками здоров’я людей, що народилися у кінці минулого століття в південно-західній Англії. Коли вони знаходили мутовану версію – дивилися на її функції і зв’язок з набором ваги. Як виявилося, така мутація є у 1 з 340 людей, і вона може впливати на набір ваги в ранньому віці. Вчені вважають, що коли ген MC4R не працює нормально, ми частіше відчуваємо голод, навіть якщо шлунок повний.

Науковці відзначають, що кількість дітей, які страждають на ожиріння, різко збільшилася. Люди починають звинувачувати в цьому батьків, які дозволяють дітям багато їсти, або сучасні технології, за відсутність належної активності. Автори роботи впевнені, що їхнє відкриття має змінити ставлення до дітей, адже, як виявилося, вони не завжди винні.

Дослідники сподіваються, що відкриття може прокласти шлях до ліків проти ожиріння в найближчому майбутньому.

“У довгостроковій перспективі знання мозкових шляхів, які контролюються MC4R, має допомогти в розробці ліків. Вони зможуть обходити сигнальну блокаду і допоможуть повернути людям здорову вагу”, – пишуть вчені.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com