Військові проходять вишкіл, люди готують укриття і скуповують аптечки: фіни готуються до загрози Росії

14.05.2022, 17:33
119645

Останні кілька тижнів фінські солдати вчаться самі, а також спільно з військовими США, Великої Британії, Естонії давати відсіч потенційному ворогу – Росії.

Читайте також: Мережу заправок, яку пов’язують з Медведчуком, передали в управління “Нафтогазу” – Шмигаль

Детальніше про навчання військових та чим воно викликане – у сюжеті ТСН.

Особливо затято навання почали після того, як президент Фінляндії Саулі Нійністе та прем’єр-міністерка Санна Марін звернулися до законодавців, аби ті без зволікань проголосували за подання заявки на членство в НАТО. Про те ж саме заявила і сусідня Швеція. Для Росії вступ першої одначає втрату контролю над Балтійським морем. Другої – що кордон із країнами НАТО зросте ще на 1 343 км, а тому за умови вступу стане 2 600 км.

“Фінляндія є постачальником регіональної безпеки та ще більше посилить НАТО як майбутнього союзника”, – наголосив міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Гаавісто.

На російсько-фінському кордоні і в стосунках із агресивним сусідом повіяло холодом. Кремль у притаманній йому манері почав погрожувати війною. До слова, саме про війну у фінів вже понад 80 років є колективна пам’ять. Радянський союз напав на них 1939-го. Час минає, а методи не змінюються: тоді радянський союз звинуватив фінів у обстрілі своєї території. Після року війни Фінляндія втратила десяту частину своєї території. Ті події весь час нагадують, що Росії не можна довіряти.

Після нападу Росії на України – поготів. За три місяці війни в Україні фіни зрозуміли, що хочуть до НАТО. За вступ до альянсу висловилось близько 80% людей.

У країні засвоїли урок: хочеш миру – готуйся до війни. Тут, як і в Україні, є строкова служба. Військовий вишкіл мають понад мільйон фінів. На маневрах зараз вони відточують навички володіння напів атоматичною зброєю. “Я думаю, що урок полягає в тому, щоб бути готовим до будь-яких ситуацій, які можуть виникнути, і вжити будь-яких дій, які ви можете зробити, щоб підготуватися, пройти підготовку та організуватися”, – вважає  резервіст Макс Каар.

Готуються і воєнторги. В одному, який має назву “Варустелека”, продажі вже пішли в гору. Наразі, запасаються цивільні. Хтось купує спальні мішки, аптечки, хтось замовляє бронежилети і навіть боєприпаси. “Люди справді активно готуються до наступу Росії. Люди хочуть діяти. Вони хочуть щось зробити, аби відчути, що вони можуть запобігти поганим подіям”, – директорка із закупів воєнторга Еліна Хаме.

У всій країні почались перевірки бомбосховищ. У Гельсінкі, яке має населення 650 тисяч, місць в укриттях є на третину більше – 900 тисяч. Одне з них має такий вигляд: басейн зі стінами наче десь в печері. За потреби, варто лише воду спустити і він легко перетвориться на бомбосховище, що прихистить чотири тисячі людей. Над укриттям – 15 метрів гранітної породи. Двері також витримають потужний удар.

“Ми готувалися до цього довгий час. У нас досвід. Якщо щось трапиться незвичне – ми не будемо паралізовані”, – наголошує Томі Раске, представник департаменту.

До слова, прикордонні містечка неохоче говорять про війну. Але про всяк випадок запасаються їжею на 72 години.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Підписуйтесь також на наш телеграм-канал УКРАЇНА ПОНАД УСЕ!

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com