Вибори президента Словаччини: лідирує громадська активістка

30.03.2019, 12:42
18739

Сьогодні Словаччина обере нового президента країни. Лідерство тримає лібералка й громадська активістка Зузана Чапутова, яку у традиційно консервативній державі готові підтримати 60% виборців. Такий поворот подій може стати передвісником політичних змін у всій Центрально-Східній Європі.

Читайте також: У Словаччині сьогодні проходять вибори президента

У суботу, 30 березня, у Словаччині проходить другий тур президентських виборів. За результатами першого, що пройшов два тижні тому, найбільше голосів виборців здобули соціально-ліберальна громадянська активістка Зузана Чапутова та безпартійний єврокомісар Марош Шефчович, якого підтримує популістська правляча партія SMER, інформує “DW“.

Хоч президент Словаччини і виконує переважно представницькі функції, багато словацьких політичних оглядачів, як, приміром, шеф-редактор щоденної газети Denník N Матуш Костольний, називають це голосування вибором між мафією та верховенством права.

Згідно з опитуваннями, 45-річна адвокатка та новачок у політиці Зузана Чапутова суттєво випереджає свого конкурента, маючи підтримку понад 60 відсотків громадян. За Мароша Шефчовича, натомість, готові віддати голоси дещо менше 40 відсотків словаків. Якщо результати голосування будуть схожими, Чапутова стане першою президенткою країни, яка виграла вибори з відривом від конкурента у понад 20 відсотків.

Загалом Словаччина – переважно консервативна країна, попри те, що в ній зараз править уряд на чолі з (на папері) соціально-демократичною партією SMER. Фактично ж ця партія відстоює переважно право-національні та правопопулістські позиції. Те, що фавориткою президентських перегонів тепер як навмисно є розлучена жінка, яка політично дотримується ліберальних поглядів та виступає за рішучу ліву соціальну політику, демонструє, наскільки сильно змінюються настрої в країні. При цьому це може лише здаватися, що вона є винятком на тлі підйому популістів у всьому регіоні. Насправді соцопитування у всіх країнах Центрально-Східної Європи демонструють, що багато людей прагне більше верховенства права, прозорості та кращого урядування.

Політичний злет Чапутової можна, з одного боку, пояснити обуренням багатьох словаків через корупційні та злочинні скандали в правлячій еліті, а з іншого – недостатніми змінами після вбивства Яна Куціяка. Хоч рік тому зі своїх посад і пішли обидва найвпливовіші політики країни, глава уряду Роберт Фіцо та міністр внутрішніх справ Роберт Калінак. Утім, суттєвих змін у політиці та державі за цей час так і не відбулося.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com