Яременко: “Запрошення до членства у ЄС ми не отримаємо впродовж найближчих 5-10 років”

9.09.2019, 11:11
41090

Дипломат і новий очільник комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики Богдан Яременко розповів в інтерв’ю ТСН.ua, якою бачить майбутню співпрацю України з ЄС та НАТО.

Читайте також: Президент Словенії запропонував ЄС надати Україні та Туреччині “особливий статус”

На запитання, як саме потрібно діяти Україні, щоб скоріше ввійти в склад ЄС, Яременко відповів, що існує кілька концептуальних речей, які ще 5-10 блокуватимуть вступ до європейської спільноти.

“На жаль, все упирається в кілька концептуальних речей. Європейський Союз не готовий нас приймати, ми не готові бути членом Європейського Союзу. Суть того, що між нами відбувається, визначено Угодою про асоціацію, з якою концептуально теж є проблема.

Поки що, враховуючи кризовий стан в Європі, з точки зору існування їхньої єдності і консолідованості, вони не готові будуть відповідати найближчі 5-10 років на це запитання. Отже, це дає нам можливість спокійно переглянути, що ми хочемо за цей час досягнути, що ми можемо досягнути, що ми зобов’язані зробити, що не варто поспішати робити. Якісь стандарти, наприклад, не варто, якщо вони загрожують тому, що ми втратимо якісь підприємства або промисловість, оскільки ми не потягнемо стандарти, які фактично Європейському Союзу нав’язуються Німеччиною. Конкурувати з Німеччиною не може ніхто у Європейському Союзі. Вочевидь, ставити таку мету для України це навіть не амбітно, це трохи дивно.

Тому в жодному разі, не переглядаючи наше бажання стати членом Європейської сім’ї, не оскаржуючи в жодному разі нашу належність і географічну, і культурну до Європейського континенту, в плані європейської інтеграції як політичного процесу, нам, так само як і з Радою Європи, треба видихнути, заспокоїтися і подумати, що ми можемо зробити.

Одне з того, що ми можемо робити, і про це Зеленський говорить, давайте поступово ставати європейцями в плані нормалізації свого життя у себе в країні. Переходу на той спосіб мислення, дій, управління, який характерний для європейців. Тобто спокійно унормовувати своє життя. Звичайно, якісь засади нам потрібно обрати саме європейські через ментальну, географічну приналежність”, – заявив політик.

Яременко також зазначив, що Україна занадто проблемна для ЄС, і вони не поспішатимуть нас до себе запрошувавти.

“Реалії в тому, що тебе повинні туди запросити. Тебе повинні “хотіти” в тому союзі. Європейський союз найближчий час нас не хотітиме. Він не може собі дозволити, вони дуже раціональні люди. Ми занадто великі для них і занадто проблемні, щоб нас абсорбувати у позитивний спосіб, щоб нас зробити частиною себе. Тому запрошення до членства у ЄС ми не отримаємо впродовж найближчих 5-10 років. Змінити ситуацію за цей час ми можемо”, – заявив він.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com