Яке свято 10 січня 2021

Цього дня у світі відзначаються День навчання танців пінгвінів, День своєрідних людей, День відкриття першої сесії Генеральної Асамблеї ООН (1946).

У США – День гіркого шоколаду, День порятунку орлів, День устриці «Рокфеллер», День скорочення енергетичних витрат, День подяки кімнатним рослинам, в Японії – День номера 110, у Беніні – День Вуду, на Багамах – День принципу більшості, На Фолклендських островах – День Маргарет Тетчер.

Пам’ятні дати 10 січня, річниці та події

10 січня 1840 року у Великобританії була заснована так звана Єдина Грошова пошта, що встановила ціну за відправку листів в один пенні й реформувала світову поштову систему.

У 1920 році на першому в історії засіданні Ліги Націй був ратифікований Версальський договір, який закінчив першу світову війну. Рішення про ліквідацію Ліги Націй було прийнято одностайно представниками 34 країн, які брали участь в останньому засіданні Генеральної Асамблеї. Рішення також встановило дату ліквідації Ліги: на наступний день після закриття сесії. 19 квітня 1946 року голова Асамблеї, Карл Й.Хамбро з Норвегії, заявив, що «двадцять перша й остання сесія Генеральної Асамблеї Ліги Націй закрита». В результаті Ліга Націй припинила своє існування 20 квітня 1946 року. Логічним, але не офіційним, продовженням Ліги Націй зазвичай вважають організацію Об’єднаних Націй.

Читайте також: У Львівській області за свята від коронавірусу “згоріла” ціла родина  

10 січня 1946 року в Лондоні розпочала роботу перша сесія Генеральної Асамблеї ООН. Примітно, що ця дата збігається з датою 26-ї річниці утворення Ліги Націй – всесвітнього руху за мир і співпрацю між націями, яка була заснована 10 січня 1920 року й розпущена 19 квітня 1946 року. Її активи і зобов’язання були передані в ООН. На першій сесії Генеральної Асамблеї були присутні представники 51 держави. Нині до складу Генеральної Асамблеї входять 193 держави, які є членами Організації Об’єднаних Націй. Найбільш інтенсивно чергові сесії Генеральної Асамблеї працюють щорічно з вересня по грудень. З питань, що вимагають невідкладного вирішення (боротьба з тероризмом, підтримання або відновлення міжнародного миру і безпеки), можуть скликатися спеціальні сесії й надзвичайні спеціальні сесії. Генеральній Асамблеї ООН належить ініціатива встановлення низки міжнародних свят. Одне з них – День організації Об’єднаних Націй, яке відзначається щорічно 24 жовтня.

У 1962 році сталася найбільша в історії лавин катастрофа: обвал з Невадо-Уаскаран (Перу). Обсяг маси снігу й льоду склав приблизно 3 млн кубічних метрів, а до кінця руху досяг 10 млн кубометрів. Лавина за 7 хвилин стерла з лиця землі містечко Ранраїрка, 6 менших поселень та частково зруйнувала ще три. Точна кількість жертв невідома. За приблизними підрахунками, загинуло 4 тисячі людей і 10 тисяч голів домашніх тварин.

Яке сьогодні церковне свято

Церква сьогодні вшановує пам'ять преподобного Ігнатія / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 10 січня вшановує пам’ять преподобного Ігнатія. Інші назви свята – «Домочадців день», «День Агафії і Домни», «Никанор», «Дорофей», «М’ясоїд».

Що сьогодні не можна робити

Не слід підживлюватися негативом. Постарайтеся залучити більше позитиву. Не варто йти на жодні ризики.

Прикмети на 10 січня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

– йде великий і пухнастий сніг – до потепління;

– заметіль – улітку буде багато дощів;

– горобці сильно цвірінькають – скоро настане потепління.

10 січня іменини

Іменини у Зинона, Петра, Євфимія, Агафії, Домни, Ігнатія, Никанора, Олександра, Миколи, Леоніда та Аркадія.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook