10 травня — яке церковне свято в православному календарі

10.05.2023, 07:32
140302

Завтра, 10 травня, в православному календарі день пам’яті апостола Симеона. Він був племінником Йосипа Обручника та апостолом від 70-ти. Коли помер Яків і упав Єрусалим, то зібралися всі апостоли, щоб вирішити, хто буде його наступником. Вибрали вони Симеона, який був дуже благочестивим. Близько 63 року став він єпископом Єрусалимським.

Читайте також: В Україні заборонили висаджувати низку рослин та дерев: які увійшли до списку

Церковне свято 10 травня — день пам’яті преподобного Стефана Печерського

Він був відомий як праведний юнак, який ще в молоді роки вступив до Києво-Печерського монастиря, адже хотів бути ближчим до Бога. Там він підвизався під наставництвом ігумена, став уставником. А незадовго до смерті ігумена отримав сан його наступника. В усьому наслідував Стефан свого вчителя, тому з успіхом закінчив пристрій монастиря.

Однак йому недовго довелося управляти обителлю, заволоділи душею братії демони та й звинуватила вона Стефана у справах, які той не здійснював. Покинув преподобний це місце і заснував неподалік свій монастир. 1091 року став обраним єпископом на Волині. Помер 1094 року.

Прикмети 10 травня

Почути крик сови до похолодання.

Злива або легкий дощ означають, що буде багатий врожай жита.

Немає роси вранці — до вечора розпочнеться дощ.

Що завтра не можна робити

10 травня наші предки намагалися не працювати з гострими предметами. Тому не брали до рук ані сокиру, ані ніж чи навіть голку. Вважалося, якщо цього дня поранитися, значить зустрітися з заклятим ворогом чи посваритися з другом. Також намагалися не їсти і не готувати вареники з грибами і капустою. Вірили, що це може призвести до фінансових проблем.

Що можна робити завтра

10 травня віряни моляться Симеону Єрусалимському про гарний врожай, здоров’я, удачу. Наші предки намагалися не залишати будинок цього дня порожнім, тому що вірили, що так до нього може проникнути нечиста сила. Якщо ж потрібно було вийти на вулицю, то робили це спиною вперед.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

Теги:

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com