Ердоган говорив з президентами України та Росії

У Туреччині вважають, що наслідки військової агресії Росії проти України будуть дуже масштабними. Саме тому держава “готова зіграти будь-яку роль” у вирішенні проблеми. Про це заявив речник турецького президента Ібрагім Калін.

Прессекретар зазначив, що Анкара уважно стежить за можливою ескалацією Росії біля кордонів України. Він наголосив, що вони підтримують незалежність та територіальну цілісність нашої країни. Водночас проблема виходить за межі напруги лише між Україною та Росією.

“Ердоган запросив їх обох (Зеленського та Путіна – 24 канал) приїхати до Туреччини, якщо вони забажають, щоб провести зустріч і вирішити їхні проблеми та розбіжності. Туреччина готова відігравати будь-яку роль, яку вона може зіграти, щоб зменшити напруженість між Росією та Україною. Ми це робимо як друг і союзник по НАТО”, – сказав Калін.

Читайте також: Канада відправила в Україну елітну групу спецпризначенців – ЗМІ

Глава Туреччини збирається до Києва

Калін додав, що Ердоган за кілька тижнів здійснить візит в Україну та зустрінеться із Зеленським. Водночас він наголосив, що Анкара продовжить тісну співпрацю з Кремлем, щоб “уникнути будь-яких військових дій, які матимуть серйозні та незворотні наслідки”.

Києву та Москві, на думку Туреччини, слід знайти тимчасове рішення, поки не вдасться повністю вирішити конфлікт.

Попередні заяви Ердогана

Турецька влада не вперше пропонує своє посередництво у вирішенні ситуації на Донбасі. У листопаді 2021 року Ердоган заявив, що Анкара готова стати посередником між Україною і Росією. За його словами, країна зацікавлена, аби в регіоні панував мир.

Однак Кремль таку пропозицію одразу відкинув. Росіяни традиційно заявили, що “не є стороною конфлікту” й закликали розмовляти з бойовиками.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook