12 страв на Святий вечір: які вони мають бути та що символізують

5.01.2020, 21:46
58897

Святий Вечір − вечеря напередодні Різдва, яка здавна збирала за столом усю родину. За правилами для цієї вечері готували пісні наїдки, оскільки ще триває різдвяний піст. Кількість страв, а їх має бути 12, символізує дванадцять апостолів та кількість місяців у році.

На честь духів пращурів на покуті ставили дідуха, біля якого розміщували кутю і узвар. Для приготування куті завжди брали новий горщик. Цілий день не можна було нічого їсти, лише ввечері, коли зійде перша зірка, всі сідали за стіл.

Читайте також: Кутя на Різдво: найкращі українські рецепти на Святвечір

 Кожна із 12 страв − це не лише традиція, а й певний символ українського Різдва.

Кутя

Кутя− найголовніша страва на столі, з якою прийнято починати трапезу. Горщик з кутею має нести господиня. Для її приготування брали обмолоту пшеницю та товкли в ступі, щоб зняти зовнішню оболонку, тоненьку плівочку, і не пошкодити саме зерно. Інколи брали для куті ячмінь та рис. Додавали мед, сухофрукти, варення. Зерно символізує достаток і вічне життя, воскресле життя, а мед − символ чистоти та Божого слова. До куті додають мак, який символізує мучеництво, невинно пролиту кров.

Справжню кутю варять із пшениці з медовим сиропом. Вона має бути напіврідкою. Кутю поділяють на пісну і скоромну, а бо ж “голодну” і “багату”. У Різдвяні та Водохресні святвечори їдять пісну (голодну) кутю, яка має найбільше обрядове значення. Кутю після вечері залишають на цілу ніч на столі для душ померлих. Так як кутя символізує єднання з Богом і світом померлих.

Узвар

Узвар – напій, який символізує народження, нове життя, а саме – народження Ісуса Христа. Це життя людини, дароване Богом. А вода є символом очищення душі і тіла. З давніх−давен узвар символізував хороше життя, оскільки сухі і свіжі фрукти, які використовують у приготуванні узвару, означали родючість, а мед – солодке життя.

Борщ

На Святвечір готується пісний борщ з овочів, заквашується заздалегідь приготованим квасом з буряка. Він має насичений темно-червоний колір. Саме тому різдвяний борщ символізує кров дітей з Вифлиєма, яких Ірод наказав убити.

Читайте також: Різдвяні подарунки від Newsmakers: переможниця конкурсу отримала розіграні смаколики (фото)

Капусняк

Для приготування капусняку використовують капусту, яка є символом міцності і простоти водночас, єдності навколо однієї основи – Христа Бога.

Хліб

Хліб, калач або ж кочарун – це все одне і те ж. Він символізує смерть і воскресіння. Так як зерно кидають в землю, воно начебто “помирає”, але дає плоди, тим самим “воскресаючи”.

Риба

Риба – це знак християн. Три рибини з однією головою або переплетені символізують Святу Трійцю. Так, як риба вільно плаває у воді, так і християни живуть повноцінним життям через купання у свяченій воді. Знак риби був першою монограмою Ісуса Христа. Грецька абревіатура ІХТІОС (ім’я Ісуса) читається як “риба”. Першими учнями Ісуса Христа були рибалки. Усі віруючі, учні і сам Ісус Христос уподібнювались рибі, бо перебувають у безпеці у воді, а саме у “воді вчення”.

Горох і квасоля

Горох з квасолею символізують відродження після занепаду, символ Божої весни. Також вони символізують єдність роду, тому що всі за різдвяним столом – як горошинки в одному стручку.

Часник

На Святвечір часник кладуть по кутках столу, а потім їдять, щоб не боліли зуби. Він символізує здоров’я і очищення від гріхів.

Читайте також: Новорічна ялинка Києва увійшла до п’ятірки найкрасивіших ялинок Європи (фото)

Голубці

Сама назва “голубці” вказує на символ – голуба, який несе Божу любов, символізує Святого Духа, красу та силу отриману від Бога Творця. А головне – символізує мир.

Пампушки

Пампушки символізують святих на небі, які отримали вічне життя повіривши в Ісуса Христа. Символ свята, радості, достатку і щастя, яке дарує нам Бог.

Гриби

Дві природи Ісуса Христа: божественна (шапка) і земна (ніжка).

Вареники

Вареники здавна символізують достаток та ситість. Господь призначив місце людини у Царстві Божому, де вона житиме добре “як вареник в маслі”.

Головними стравами Святвечора є кутя і узвар, а інші можуть змінюватись. Кожна господиня має свої 12 традиційних, обрядових страв.

Бережімо свої традиції та звичаї, бо це – наша історія та культура, минуле та майбутнє.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com