15% підлітків-курців в Україні й небезпека електронних сигарет – ВООЗ

11.12.2021, 10:00
106932

Всесвітня організація охорони здоров’я презентувала звіт про глобальну епідемію тютюну. Згідно з нею, 22,3% світового населення вживають тютюн, але глобально кількість курців у світі зменшується.

Яка ситуація з вживанням тютюну в Україні розповів в ефірі Українського радіо експерт із громадського здоров’я Андрій Скіпальський.

Про звіт ВООЗ

Вживання тютюну — фактор №1 ризику виникнення неінфекційних захворювань, що становлять фактично понад 90% у структурі передчасної смертності в Україні. Вживання тютюну на глобальному рівні є значним фактором ризику. ВООЗ спільно з партнерами проводить моніторинг цієї проблеми та кожні два роки інформує громадськість про стан справ у сфері контролю над тютюном. Днями “Доповідь ВООЗ щодо глобальної епідемії вживання тютюну” представили в Україні.

Згідно з даними ВООЗ, кількість курців у світі знижується, але за рахунок постійного зростання населення ця цифра зменшується не так, як хотілося б. 36,7% чоловічого населення і 8% жінок вживають тютюн у світі. В Україні приблизно 23-24% дорослого населення є споживачами тютюну.

Про електронні сигарети

В останньому звіті ВООЗ 2021 року вперше йдеться про проблему вживання електронних сигарет. На глобальному рівні в документі має три основні висновки щодо цього питання:

електронні сигарети мають бути жорстко врегульовані задля максимального захисту здоров’я населення у всіх країнах, які є підписантами рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну;

у дітей і підлітків, які починають вживати електронні сигарети, удвічі вищий ризик того, що в майбутньому вони почнуть вживати традиційні сигарети;

електронні сигарети викликають залежність та не є безпечними.

Ці три висновки мають взяти за основу країни під час розроблення політики щодо регулювання електронних сигарет.

Про куріння в Україні

Згідно зі звітом ВООЗ, Україна досягла певних успіхів щодо подолання тютюнової епідемії завдяки впровадженню комплексу заходів МPOWER, заснованих на Рамковій конвенції ВООЗ з боротьби проти тютюну:

моніторинг споживання тютюну та профілактичних заходів;

захист людей від тютюнового диму;

надання допомоги в припиненні вживання тютюну;

попередження про небезпеки, пов’язані з тютюном;

контроль за дотриманням законодавства про заборону реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів;

підвищення податків на тютюнові вироби.

Доповідь 2021 року оцінює дані, отримані в 2019 році. Україна отримала найвищий бал щодо інформування населення про небезпеку тютюнопаління. У нас регулярно відбуваються дослідження, Україна чітко знає, скільки, хто і як вживає тютюн та інші тютюнові продукти.

Інші пункти були оцінені у чотири і три бали. Трохи зменшився пункт доступності цигарок, якщо порівняти з 2019 роком. ВООЗ вважає, що в Україні досі сигарети доволі доступні щодо ціни.

У доповіді є пункт щодо вживання тютюну неповнолітніми. Йдеться про те, що в Україні серед підлітків віком 13-15 років тютюн вживають 14,9%, що майже на 2% вище, аніж у Європі, та на понад 4% вище, ніж у світі. Майже 15% українських підлітків курять, і це є загрозливою тенденцією. Вона може повністю мінімізувати всі раніше здійснені заходи. Ці підлітки потенційні курці, із них 17,8% — це хлопці, 12,1% — дівчата.

Читайте також: На Хмельниччині доведеться викинути 12 тисяч доз вакцини від коронавірусу: у чому причина (відео)

Корінь цієї проблеми в тому, що реклама сигарет має місце в Україні. Такі вироби, як тютюн для нагрівання, повністю доступний всім дітям і продається скрізь, рекламується на кожному кроці. З цим держава досі не може впоратися в контексті регулювання тютюну.

Досвід інших країн

У Новій Зеландії заборонять продаж тютюну поколінням, які народилися після 2008 року, щоб повністю відмовитися від куріння. Ці люди упродовж всього життя не зможуть придбати цигарки. Це одна з кращих практик, бо вона відповідає, якої мети ми хочемо досягнути. Основна ціль контролю над тютюном — повністю вивести тютюн із легального обігу шляхом зменшення поширеності куріння приблизно до 5% і далі виведення його видачу по рецептах залежним людям.

Таку стратегію взяли на озброєння чимало країн, зокрема Скандинавських. Така стратегія є і в Австралії. Країни, що досягли значних успіхів, ставлять за мету повне вилучення тютюну як поширеного продукту серед населення.

Курити можна кинути за будь-яких обставин і будь-коли. Єдиною перешкодою для цього є маркетинг тютюнових корпорацій і прийнятність правил гри. Ще 100 років тому куріння не було нормою і не було розповсюджено у таких великих масштабах, значної загрози для здоров’я не існувало. Завдання кожного уряду здійснити всі можливі інструменти у цьому напрямку.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com