17 січня 2022 – яке сьогодні свято, прикмети та іменинники, що сьогодні не можна робити

17.01.2022, 08:00
109340

У цей день у світі відзначаються День порушення обіцянок, День дитячих винаходів, Міжнародний день наставництва, День канатної дороги.

Читайте також: Астрологи назвали тільки три знаки Зодіаку, які в 2022-му зустрінуть справжнє кохання

У США – День Роберта Едварда Лі, День Бенджаміна Франкліна, День прав людини в штаті Айдахо, День клієнтського сервісу, День обіймів коротунів, День вчителя початкової школи, День Мартіна Лютера Кінга, Судний день, День бутлегерів, День гарячого рому з маслом, в Таїланді – День молочних продуктів, в Італії – День святого Антоніо, в Конго – День пам’яті Патріса Лумумба, в Шрі-Ланці – свято повного місяця Дурутху, в Греції – Патрський карнавал, в Іспанії – День острова Менорка, на Бермудських островах – Бермудський фестиваль виконавських видів мистецтва.

Пам’ятні дати 17 січня, річниці та події

17 січня 1377 року резиденцією глави католицької церкви Папи Римського став Ватикан.

У 1462 році португальським мореплавцем Діогу Афонсу був відкритий острів Санту-Антан (Кабо-Верде) в Атлантичному океані.

У 1605 році вперше був опублікований роман Сервантеса “Дон Кіхот”.

У 1773 році британський корабель Resolution під командуванням англійського мореплавця і мандрівника Джеймса Кука став першим судном, що перетнув Південний Полярний круг. Кук побороздив весь Тихий океан, побував в Австралії, Новій Зеландії і на багатьох південних островах, що стали пізніше англійськими колоніями. Кук здійснив три знамениті експедиції.

У 1805 році в Харкові було відкрито перший у Східній Україні університет.

У 1861 році був запатентований туалетний бачок.

У 1919 році польський легендарний піаніст і композитор Ігнацій Ян Падеревський став прем’єр-міністром Польщі. На цій посаді Падеревський пробув менше року, проте встиг взяти участь у Паризькій мирній конференції. Вже в грудні 1919 року він подав у відставку і повернувся до концертів, які давав переважно в США.

Але пішовши з активної політики, Падеревський залишався справжнім патріотом Польщі. У 1940 році він увійшов до складу Польської народної ради, що знаходиться в Лондоні, і відродив свій Фонд, а щоб забезпечити його грошима, вів активну концертну діяльність. Під час одного концертного турне він сильно застудився, захворів на запалення легенів і помер 29 червня 1941 року в Нью-Йорку.

У 1966 році американський стратегічний бомбардувальник B-52 зіткнувся над Іспанією з літаком-заправником. В результаті катастрофи семеро людей загинули, одна з термоядерних бомб, що знаходилися на борту B-52, впала в Середземне море і була знайдена лише через три місяці. Це була найдорожча рятувальна операція на морі в ХХ столітті – витрати склали 84 мільйони доларів.

У 1995 році понад 6400 людей загинули в результаті потужного землетрусу, що стався в японському місті Кобе.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 17 січня вшановує пам’ять мучеників Зосими і Феокосту. Зосима вважається покровителем бджолярів. Йому моляться про хороший збір меду. Щоб задобрити Зосиму, на стіл обов’язково ставили мед як в чистому вигляді, так і в сотах, а також приготовані з нього ласощі, наприклад, медові цукерки або пряники. Також з сьогоднішнього дня завершуються різдвяні ворожіння.

Що сьогодні не можна робити

Не варто розповідати, скільки у вас грошей, брати в борг або давати комусь, а ще нічим не хваліться. Постарайтеся не викидати залишки зі столу, частина можна віддати бідним, а іншу – тваринам або птахам. Краще з дому не виходити без оберега.

Прикмети на 17 січня    

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

сильний туман – до врожаю ярих;

багато снігу – влітку будуть добре роїтися бджоли;

місяць повний – до повені.

Іменини 17 січня 

Іменини у Афанасія, Тадея, Дениса, Філіпа, Олександра, Прохора, Миколи, Тимофія, Павла і Карла.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com