2 січня: народне свято і звичаї, що не можна робити

2.01.2022, 08:00
108523

Християни відзначають 2 січня церковне свято священномученика Ігнатія Богоносця і чудотворця Іоанна Кронштадського. У цей день влаштовують хресні ходи і молебні в храмах.

Читайте також: З’явився графік вихідних на Різдво 2022: скільки відпочинемо і чи доведеться відпрацьовувати

Наші предки вважали 2 січня небезпечним днем, коли по землі ходить багато злих духів. Щоб захистити житло від зла, будинок обходили з іконою в руках. Також зі святим образом потрібно обійти комори і льохи.

З цього дня починається підготовка до Різдва. Господині прибирали в будинку і заготовляли продукти для свята. Діти розучували колядки та різдвяні пісні.

Що не можна робити 2 січня

Не можна впускати в будинок старих і немічних людей, інакше господарі будинку можуть захворіти. Але можна ходити до літніх в гості.

Не можна нічого позичати у сусідів.

Прикмети погоди 2 січня

Який день сьогодні, таким буде серпень.

Чим більше снігу на деревах, тим краще буде урожай в цьому році.

Синички голосно співають – до затяжних морозів.

Легкий іній на деревах – до ясної погоди.

У цей день у світі відзначаються Всесвітній день інтроверта, День мотивації і натхнення, День наукової фантастики, День швейцарського сиру.

У США – День особистого тренера, День обмеження швидкості 55 миль на годину, День “Підніміть його на флагшток і подивіться, чи подобається це кому-небудь”, День шведського столу, День кидання кексу, День профітролей, на Гаїті – День предків, в Чорногорії – куряче Різдво, в Бутані – День зимового сонцестояння, в Швейцарії – День святого Бертольда, в ПАР – Карнавал Капсе-Клопсі, в Іспанії – День завершення Реконкісти.

Пам’ятні дати 2 січня, річниці та події

У 1788 році Джорджія стала 4-м штатом, який ратифікував Конституцію Сполучених Штатів.

У 1835 році в Габрові відкрилася перша в Болгарії світська школа.

У цей день в 1839 році Луї Дагер, французький художник, хімік і винахідник, один з творців фотографії, справив першу в історії фотозйомку Місяця. У серпні того ж року процес отримання дагеротипу був презентований широкій громадськості. Через рік, в 1840 році, першу фотографію місяця через телескоп зробив американець Дрейпер. У 20 столітті наукові дані підтвердили, що Місяць є типовим для Сонячної системи природним супутником. Її порита кратерами поверхня – безплідний світ без води і атмосфери. У цьому безпосередньо переконалися американські астронавти, які в 1969-1972 роках висаджувалися на поверхню Місяця в ході програми “Аполлон”. Вперше людина ступила на місяць 21 липня 1969 року.

У 2020 році Нідерланди припинили використовувати назву “Голландія” як символ країни на її офіційному логотипі. Раніше на офіційному логотипі країни був зображений Помаранчевий тюльпан і написано слово “Голландія”. На новому логотипі зображені літери NL-скорочена назва Нідерландів. Разом букви формують символічне зображення тюльпана, за ними слід слово Netherlands – назва Нідерландів англійською мовою. Автори логотипу не стали використовувати повну назву Нідерландів англійською – The Netherlands, пояснивши це вимогами до зовнішнього вигляду логотипу.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 2 січня вшановує пам’ять Ігнатія Богоносця. Він був наділений даром зцілення. День ідеально підходить для прибирання в будинку, а також для повторень колядок, адже скоро настане головне свято року – Різдво.  У народі день називали “Гостевик”.

Що сьогодні не можна робити

Не можна лаятися і сваритися, а також важко фізично працювати.

Прикмети на 2 січня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

на деревах іній – буде ясно;

небо зоряне – буде багатий урожай;

голосно щебечуть синиці – чекайте довгих і холодних днів;

якою буде погода 2 січня, таким буде і серпень.

Іменини 2 січня 

Іменини у Данила, Ігнатія, Івана та Антона.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com