У цей день у світі відзначаються Свято людського світла, Всесвітній день сноубордингу.

В Україні – День штабних спеціальностей і військ спеціального зв’язку, в Канаді – П’яний вечір, в Судані – День дітей, в США – Фестивус, День пфеффернюссе, День сімейних коренів, День передарювання, в Мексиці – Ніч редису, в Литві – Свято Блукаса, в Швеції – День народження королеви Сільвії, в Індії – День фермера, в Ісландії – День святого Торлака, в Британії – Вечір Тома Боукока, в Єгипті – День Перемоги, День звільнення Порт-Саїда.

Пам’ятні дати 23 грудня, річниці та події

23 грудня 1876 року була прийнята перша Конституція Османської імперії.

У 1900 році Реджинальд Фессенден провів перший у світі сеанс звукової радіопередачі.

У 1913 році була заснована Федеральна резервна система США з ряду великих банків. До сьогоднішнього дня тільки банки, що входять до ФРС, мають право здійснювати емісію долара.

23 грудня 1947 року вважається Днем винаходу транзистора. Перший транзистор створили американські фізики Вільям Шоклі, Джон Бардін і Уолтер Браттейн в лабораторіях Bell Labs. Це сталося 16 грудня 1947 року, а через тиждень – 23 грудня – відбулося офіційне представлення наукового нововведення. У 1956 році вчені були нагороджені Нобелівською премією з фізики “за дослідження напівпровідників і відкриття транзисторного ефекту”. Джон Бардін незабаром був удостоєний Нобелівської премії вдруге за створення теорії надпровідності. Пізніше транзистори замінили вакуумні лампи в більшості електронних пристроїв, зробивши революцію в створенні інтегральних схем і комп’ютерів. Назву для нового пристрою придумав Джон Пірс.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 23 грудня вшановує пам’ять святого Міни Златоустого. У народі свято назвали “День Міни”. До нього з молитвою зверталися за допомогою, щоб допоміг повернути зір. Також, за повір’ям, він вчить відрізняти погану людину від хорошої.

Що сьогодні не можна робити

У цей день категорично заборонялося лаятися і підвищувати голос – це може розгнівати святого.

Прикмети на 23 грудня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

стоїть ясна погода – скоро вдарять морози;

сніг вітром легко розноситься – літо буде без дощів.

Іменини 23 грудня

Іменини у Анни, Єрмогена, Степана, Євграфа, Ангеліни, Олексія, Євгена, Якова, Іоанна, Стефана, Костянтина, Олександри, Сергія, Тетяни, Петра, Михайла, Григорія та Анатолія.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook