5 сценаріїв президента Володимира Путіна – Politico

17.03.2024, 15:00
155857

Цими вихідними Росія проводить “вибори президента”, які, безсумнівно, закінчаться “перемогою” кремлівського диктатора. Видання Politico склало 5 сценаріїв того, що принесе Росії нова каденція Володимира Путіна.

Читайте також: Росіяни жорстоко катують українських військовополонених, – доповідь ООН

Сценарії охоплюють період до 2030 року – коли мають відбутися наступні вибори президента в Росії. Ось ці п’ять сценаріїв:

Розквіт демократії. Невдоволення владою на тлі війни та погіршення економічної ситуації може спровокувати зміну влади за зразком антикомуністичних “оксамитових революцій” у Східній Європі 1989 року. Імовірність цього – близько 5-10%.

Розпад Росії. Початок такий самий, як у першому сценарії, але замість переходу до демократії починаються конфлікти на етнонаціональному ґрунті. Країну охоплює хаос і хвиля насильства за прикладом Громадянської війни 1917-21 рр. або локальних воєн під час розпаду СРСР. Імовірність сценарію – 10-15%.

Переворот націоналістів. Праворадикальні сили, ретельно вирощені Путіним, але розчаровані провалом в Україні, можуть зробити те, що не вдалося зробити Євгену Пригожину в червні 2023 року та заколотникам ГКЧП у серпні 1991 року. Замість масового народного повстання відносно невелика група змовників може влаштувати державний переворот і взяти владу у свої руки майже без бою. Імовірність сценарію – 15-20%.

Технократичне перезавантаження. Найближче оточення може влаштувати “м’яке” відсторонення Путіна за прикладом зняття Микити Хрущова в СРСР. Правлячий режим у своїй суті може залишитися тим самим, що і зараз, але з нього приберуть самого Путіна, замінивши іншою фігурою. Такий режим технократів, ймовірно, піде на поступки Заходу, поклавши всю провину за війну безпосередньо на Путіна. Імовірність сценарію – 20-25%.

Вічний Путін. Крім можливих проблем зі здоров’ям, які можуть спровокувати раптову смерть, правлінню Путіна сьогодні мало що загрожує реально. Знищивши демократичну опозицію і потенційних бунтівників “праворуч”, 71-річний Путін має досить високі шанси дожити до 2030 року. Імовірність цього сценарію – 45-50%.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com