8 годин сну, триразове харчування, спорт: як утримують полонених окупантів в таборі на заході України

21.06.2022, 07:31
122370

Сплять по вісім годин на добу, мають триразове харчування, можуть займатися спортом, або ходити до церкви – такі умови у табірі для російських військовополонених на західній Україні.

Читайте також: Втрачено контроль над Метьолкіним поблизу Сєвєродонецька, а в промзоні міста – пекло – Гайдай

Із дотриманням усіх умов, сподіваються, будуть утримувати і наших військовополонених у Росії та, врешті, забезпечуватимуть до них доступ «Червоного хреста», йдеться в ТСН.

За ворота, як і на територію табору, стороннім зась – тут утримують військовополонених російської армії під слідством: хто за тероризм, хто за створення незаконних збройних формувань, а хто за держзраду.

Руслан з так званої «ЛНР» переконує, воювати не хотів, навіть в армії свого часу не служив. «Можуть там розстріляти, посадить, ми цього не хотіли самі, просто заставили. Тут відношення краще, ніж там», – запевняє полонений.

Звісно вдень і працюють – виготовляють овочеві ящики. “Умови не санаторій, але вимогам відповідають повністю”, – зазначають працівники табору.

Це колишня колонія на заході України, її перепрофілювали у табір для військовополонених. «Там їм промивали мізки. Істотно промивали мізки, тут трошки інша реальність. Тут їх не катують, не знущаються», – зазначає міністр юстиції України Денис Малюська.

21-річного студента Віталія з окупованої території Донеччини у полоні лікують. Отримав травму, каже, від світлошумової гранати. Теж запевняє – на війну не хотів, мовляв, з вишу скерували до військомату. «Війна взагалі завжди це погано, ми й не думали, що ми будемо воювати, бо коли нас мобілізували, ми взагалі зброю в руках не тримали», – переконує він.

Та за свої дії понесуть законне покарання. В Україні полонених з боку російської армії сотні, кажуть в Мін’юсті. Щомісячне утримання одного коштує близько 3 тисяч гривень. І попри те, що вони прийшли на нашу землю зі зброєю –  міжнародних норм треба дотримуватися. «Ми б втратили б ту чи значну частину тієї підтримки, яку ми зараз маємо,  якби ми вчиняли інакше. З іншого боку ми маємо надати меседж, зокрема росіянам, підтягнути їх під більш-менш належні умови утримання наших громадян, які потрапили в полон», – додає Малюська.

Зокрема допущення до українських полонених представників «Червоного хреста» та інших міжнародних організацій. Тим часом цей табір для рашистів наразі лише наповнюється. Готовий розмістити зо півтисячі осіб.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com