Кравчук назвав головні кроки для проведення місцевих виборів на Донбасі

5.11.2020, 10:28
88291

Україна пропонує повністю припинити конфлікт і демілітаризувати окремі райони Донецької і Луганської області на початку 2021 року. Це необхідно для проведення місцевих виборів 31 березня 2021 року.

Читайте також: Майбутні чиновники та нардепи здаватимуть іспит з української мови

Про це голова делегації України в ТКГ, перший президент України Леонід Кравчук повідомив агенству “Інтерфакс-Україна”.

Українська сторона підготувала “План спільних кроків” для Тристоронньої контактної групи. За словами Кравчука, перше, що потрібно зробити, це припинити збройний конфлікт: всі збройні формування, озброєння повинні бути виведені з цієї території, незаконні формування повинні бути розпущені.

Потім Україна повинна взяти під контроль кордон і забезпечити на цих територіях нормальну життєдіяльність. За словами Кравчука, Україна повинна також врегулювати питання відповідальності для бойовиків.

Глава делегації України в ТКГ зазначив, що важливо буде чітко врегулювати питання відповідальності для осіб, які брали участь у подіях, пов’язаних з війною на Донбасі, і недопущення покарання для тих, на кому немає провини за вчинення злочинів.

“Це повинно бути зроблено шляхом прийняття Верховною Радою України відповідного законопроекту, текст якого потрібно буде обговорити в робочій групі ТКГ з політичних питань. Нам потрібно, щоб питання відповідальності вирішувалися за законом, виважено, з урахуванням ситуації на Донбасі, і з урахуванням досвіду інших країн. Тому що є злочинці, є люди, які прийшли туди вбивати за гроші, – вони повинні нести відповідальність, а інші – нормально жити і працювати на своїй, українській землі”, – пояснив він.

Українська сторона наполягатиме, що необхідно негайно забезпечити повний і безумовний доступ міжнародних організацій, включно з Міжнародним комітетом Червоного Хреста, до всіх утримуваних осіб. Україна хотіла б, щоб це було зроблено до середини листопада 2020 року, а остаточне взаємне звільнення утримуваних осіб за принципом “всіх на всіх” відбулося не пізніше 15 грудня 2020 року.

Україна наполягає на збільшенні чисельного складу СММ ОБСЄ на 1500 осіб до середини грудня.

Згідно з українським планом, не пізніше 31 березня 2021 року на території ОРДЛО повинні бути проведені місцеві вибори відповідно до Конституції та законів України, і з дотриманням стандартів ОБСЄ – Копенгагенського документа 1990 року.

Україна також наполягає, щоб зустріч лідерів “нормандської четвірки” відбулась до кінця 2020 року.

Читайте також: На вихід: Зеленський звільнив першого заступника голови ОП Трофімова

“Щоб вони оцінили процес імплементації домовленостей, що зроблено, що не зроблено. І обов’язково обговорили умови безпеки і політичні умови для місцевих виборів. Щоб було точно і зрозуміло сказано, що місцеві вибори в ОРДЛО можливі тільки в певних відповідних умовах”, – зазначив він .

За словами Кравчука, 5 листопада цей план української сторони буде направлено координатору ТКГ, спецпредставникові чинного голови ОБСЄ Хайді Грау.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com