Адвокатка роз’яснила оновлений порядок подачі документів на відстрочку від мобілізації

9.06.2024, 18:03
160055

В Україні на тлі повномасштабної війни триває мобілізація. Наразі визначені окремі категорії військовозобов’язаних, які мають право на відстрочку від служби. Однак під час подання документів на відстрочку слід звернути увагу на важливі нюанси, зазначила адвокат Дар’я Тарасенко в ефірі “Суспільне.Студія”.

Читайте також: Мобілізація: на багатодітних батьків у ТЦК чекає “сюрприз” – нардеп

Так, вона зазначила, що, за новим законом, оформити відстрочку від призову можна безпосередньо тільки зверненням в ТЦК та СП. Також Кабмін врегулював перелік документів, необхідних для надання відстрочки і встановив форму заяви, яку необхідно заповнити та подати до ТЦК та СП із відповідними документами.

Водночас, зі слів адвокатки, в постанові Кабміну для кожного абзацу документи перелічили через кому, тому можливі нерозуміння у комісії, до якої ситуації які документи вимагати.

“В тому переліку документів є такі, які однозначно звужують тлумачення закону і не дозволять оформити відстрочку тим, хто згідно з законом має на неї право, але постанова Кабміну вимагає такі документи, які за визначенням отримати неможливо”, – вказала вона.

Також вона наголосила, що за оновленим законом, до розгляду заяви про відстрочку військовозобов’язаних призвати не можуть.

“Нарешті Кабмін визначив і чітко прописав, що з моменту, коли подана заява для оформлення відстрочки, і доки ця заява не розглянута, заборона і на призов такого військовозобов’язаного, і навіть на направлення його на військово-лікарську комісію”, – каже адвокатка.

Вона також розповіла про можливі причини для відмови у наданні відстрочки.

“Комісія може відмовити тільки в двох випадках: коли особа не має права на відстрочку і обставини, на які вона посилається, законодавством не передбачені, та коли особа, можливо, і має право на відстрочку, але пакетом документів це не підтверджено”, – каже вона.

Водночас вона застерегла, що законодавством не передбачено, що якщо відмова оскаржується, то на цей період неможливо особу призвати на військову службу.

“Тобто навіть якщо військовозобов’язаний отримав відмову в наданні відстрочки, і тут же звернувся до суду – це все одно не зупиняє його призов на військову службу, якщо ТЦК та СП вирішить тут же його мобілізувати”, – каже адвокатка.

Питання оновлення даних для військовозобов’язаних жінок

Як зазначила юристка, військовозобов’язані жінки мають оновити дані, якщо вони здобули медичну чи фармацевтичну освіту. навіть тоді, коли жодного дня не працювали за фахом:

“Прив’язка є тільки до освіти, не до досвіду роботи. Громадяни України – це і жінки, і чоловіки, тому ця норма розповсюджується і на жінок, які вже перебувають на військовому обліку. Якщо жінка перебуває на військовому обліку, в неї є обов’язок уточнити свої дані в порядку, встановленому законом. І дійсно, якщо вона цього не зробить, може бути притягнена до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу”, – зазначила вона.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com