Африка зіткнулася з нашестям малярійних комарів із Індії

1.02.2021, 11:01
93924

Дослідники нещодавно помітили, що вид комарів, який є основним переносником малярії в Індії, почав поширюватися в певних міських умовах Східної Африки.

Читайте також: У Харкові зареєстровано завізний випадок малярії

Нове дослідження показало, що інвазивні види азіатських комарів украй сприйнятливі до місцевих штамів малярії. Це вказує на те, що комахи можуть викликати значне зростання малярії в містах Східної Африки, – повідомляє Курс України.

Згідно з новим дослідженням, в африканських містах на сході континенту з’явився новий вид малярійних комарів. Він може стати серйозною проблемою, якщо не буде вжито заходів

Найпоширеніші переносники малярії в Африці – це комарі Anopheles gambiae і Anopheles funestus. Однак останнім часом в Східній Африці дослідники виявили новий вид комарів Anopheles stephensi. Ці комахи – основні переносники малярії в міських районах Індії та деяких частинах Азії, але вони все більше поширюються в містах Ефіопії та Судану.

Нове дослідження, опубліковане в журналі Emerging Infectious Diseases, показало, що ці інвазивні види виявилися навіть більш сприйнятливими до місцевих паразитам малярії, ніж африканські комарі.

Вчені досліджували дві колонії: місцевих Anopheles arabiensis і інвазивних Anopheles stephensi. Комаров нагодували свіжою кров’ю, зараженої малярією. В результаті виявилося, що в колонії інвазивних видів виявилося набагато більше особин, інфікованих малярійних паразитом.

Дослідники попереджають, що якщо Anopheles stephensi продовжить поширюватися по містах Африки, то наслідки будуть серйозними.

«Центр міста досі був єдиним притулком від малярії в деяких частинах Африки. Але в майбутньому, якщо Anopheles stephensi приживеться, цього більше не буде», – пишуть вчені.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com