Amnesty International: відмова визнання Навального в’язнем совісті – не наслідок зовнішнього тиску

27.02.2021, 17:30
95000

Amnesty International спростувала повідомлення про те, що відмова визнавати Олексія Навального в’язнем совісті зроблена під впливом кампанії влади РФ з дискредитації опозиціонера, – пишуть Микола Кондратенко та Ольга Міщенко (Deutsche Welle).

Читайте також: Дмитро Кулеба: “Ув’язнення Навального – це новий “рекорд” свавілля російської влади”

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International (AI) спростувала припущення про те, що рішення визнати російського опозиціонера Олексія Навального в’язнем совісті було змінене “під завнішнім тиском”. Подібні повідомлення “не відповідають дійсності й не беруть до уваги нашу давню та детальну внутрішню політику”, йдеться в заяві організації, опублікованій на сайті українського представництва AI у п’ятницю, 26 лютого.

Читайте також: Російські тюремники стверджують, що гарантують безпеку Навального в колонії

AI нагадує, що виступила проти арешту й ув’язнення Олексія Навального в Москві в січні 2021 року, яке “відбулося в контексті широкомасштабних і жорстоких репресій російської влади проти мирних активістів та опозиції”. Правозахисники нагадали, що неодноразово закликали раніше поважати права протестувальників, а також провести “незалежне розслідування ймовірного отруєння Олексія Навального”.

AI назвала Навального в’язнем совісті, щоб “підкреслити несправедливий характер його затримання” й “незгоду з його необгрунтованим переслідуванням”.

Але згодом у русі Amnesty International висловили стурбованість з приводу визнання Навального в’язнем совісті, враховуючи, що “в минулому Навальний робив коментарі, які могли бути рівносильні пропаганді ненависті, що є підбурюванням до дискримінації, насильства або ворожнечі”.

Правозахисники ігнорували пропаганду Кремля

У результаті перевірки правозахисники прийшли до висновку, що “помилилися у першопочатковому визначенні”, оскільки “зосередилися виключно на обставинах несправедливого арешту й затримання Навального та надали недостатню вагу деяким його попереднім висловлюванням, які, наскільки відомо Amnesty, не були публічно заперечені”.

Читайте також: Справа про наклеп на ветерана: Навальному присуджено штраф

“Ми дійшли до висновку, що деякі з них можуть вважатися пропагандою ненависті, що суперечить нашому визначенню в’язня совісті, і прийняли внутрішнє рішення утриматися від використання цього терміна в майбутньому”, – зазначається у заяві.

Як наголошують правозахисники, повідомлення про те, що на рішення Amnesty вплинула “наклепницька кампанія російської держави проти Навального”, не відповідають дійсності.

“Ми не брали до уваги заяви, які помилково приписували Навальному, або інформацію, спрямована виключно на його дискредитацію. Пропаганда з боку російської влади впізнавана як така”, – зазначається у заяві.

В Amnesty International наголосили, що організація визначає в’язня совісті як “особу, яку позбавили волі виключно через свідомі переконання або з дискримінаційних причин, пов’язаних із етнічною приналежністю, сексуальністю, гендером або іншою ідентичністю, і яка не застосовувала насильства або не виступала за насильство чи ненависть”.

Як стало відомо про рішення AI

Про відмову AI від рішення визнавати Навального в’язнем совісті 23 лютого повідомив у Twitter американський журналіст Аарон Мате з посиланням на електронний лист представника британського відділення організації. У скрині листа, який журналіст розмістив на своїй сторінці, повідомлялося про безліч старих відео і постів у соцмережах, де Навальний робить суперечливі заяви.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

 

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com